Koninklijke onderscheiding voor Diny Debets


Mevrouw B.J.M. Debets-van Overbeek uit Twello ontving donderdag 10 oktober 2019 uit handen van burgemeester Jos Penninx de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Diny Debets

Mevrouw B.J.M. Debets-van Overbeek uit Twello ontving donderdag 10 oktober 2019 uit handen van burgemeester Jos Penninx  de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de 'welfaremiddag' van het Nederlandse Rode Kruis bij Woonzorgcentrum de Martinushof.

Diny Debets is ruim 29 jaar vrijwilliger bij en bestuurslid van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Voorst. Ze begon als hulpverlener bij evenementen. Sinds 1999 is zij voorzitter en coördinator van het onderdeel 'Welfare' en zet zich in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Als zodanig maakt zij tevens deel uit van het bestuur met de portefeuille 'sociale hulpverlening'. Zij stuurt de vrijwilligers aan en geeft leiding aan de welfare-groep op de Martinushof. Daarnaast organiseert zij excursies voor ouderen en coördineert zij de verkoop van handwerkproducten ten behoeve van de fondsenwerving. Bovendien is zij de drijvende kracht achter de jaarlijkse collecte en helpt zij bij de jaarlijkse vakantieprojecten. Voorheen verzorgde zij tevens de jeugdactiviteiten en ondersteunde zij het project 'EHBO leer je zo', gericht op leerlingen in de basisschoolleeftijd.

Ook was Diny 34 jaar vrijwilliger bij muziekvereniging Cadenza te Twello. Ze was actief als coördinerend majorettemoeder en organiseerde de optredens van het majorettekorps en de pr. Zij verzorgde de kleding en was aanspreekpunt voor de ouders, de trainers en het bestuur. Daarnaast ondersteunde zij de jaarlijkse rommelmarkt en coördineerde zij de telefonische intake, het ophalen van goederen en het verzorgen van de vrijwilligers. Tenslotte regelde zij de kostuums van het Pietenorkest en de inwendige verzorging. 

Zij was voorheen tevens speltakleider bij de Scoutinggroep 'Kardinaal De Jong', organisator van de kindernevendiensten van de R.K. Sint Martinuskerk en vrijwilliger bij de Speel-O-theek Twello.

Het Rode Kruis heeft besloten de afdeling Welfare te stoppen aan het einde van 2019.

Diny Debets kan worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd".