Koninklijke onderscheiding voor Ruud Egberts


Op zaterdag 23 april is Ruud Egberts koninklijk onderscheiden door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Sint Joris kampvuur van scouting Gelre Groep.

 

Ruud Egberts is ruim 55 jaar lid van scouting Gelre Groep, waarvan al 44 jaar als vrijwilliger betrokken bij deze scoutinggroep. Op 23 april is Ruud Egberts benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Als 24 jarige werd Ruud Egberts in 1978 voorzitter van de scoutinggroep en groeide enorm in zijn rol. Hij wist als geen ander de vrijwilligers te waarderen en te motiveren. Hij was gehecht aan tradities, maar stond ook open voor vernieuwing. Hij stimuleerde de veelal jonge leiding om op cursus te gaan. Ook was hij bij bijna alle scoutingactiviteiten aanwezig om bijvoorbeeld de opening te verrichten, of de bijeenkomst af te sluiten, een hart onder riem te stenen, de jeugdleden te enthousiasmeren of vrijwilligers te bedanken. In de periode van voorzitter is hij ook welpenleider voor jeugdleden van 7 -11 jaar geweest. Daarnaast was hij naar buiten toe een groot ambassadeur van de scouting. De groep kon ook profiteren van de vele scouting-contacten die hij had door zijn functie als directeur van het Regionaal Steunpunt Scouting Overijssel. Ruud Egberts is 22 jaar lang voorzitter van de vereniging geweest.

Nadat decorandus als voorzitter van de scoutinggroep is gestopt, zette hij zich ruim 10 jaar in als penningmeester van het groepsbestuur. Ook heeft hij zich enorm ingezet voor de nieuwe accommodatie van de groep, nadat het clubgebouw moest wijken voor de nieuwe wijk De Schaker. Ruud Egberts is vanaf 2005 voorzitter en coördinator van het stichtingsbestuur (beheer van het gebouw). Kort geleden is hij gestopt met het voorzitterschap. Hij verricht nog wel steeds heel veel hand en spandiensten, is beheerder van het clubgebouw en houdt wekelijks het clubgebouw schoon.

In de jaren ‘90 was Ruud Egberts teamlid van de organisatie van Jamboree Nederland, een grote bijeenkomst van scouts in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar uit landen verspreid over de gehele wereld. In 2020 bestond scouting de Gelre Groep 75 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Ruud een jubileumboek geschreven waarin hij de geschiedenis van scouting de Gelre Groep in beeld heeft gebracht. Sinds een aantal jaren is Ruud Egberts vrijwilliger bij het Scouting Nederland Museum. Hij archiveert documenten, foto's en verhalen van de Scouting binnen Nederland. Momenteel is hij lid van de Plus-scouts. Deze groep komt één keer per maand bij elkaar komen voor scouting-activiteiten.

Vóór, naast en ná zijn betaalde baan binnen de Scouting Nederland (1992-2016) heeft decorandus zich als vrijwilliger, inmiddels al meer dan 40 jaar, ontzettend veel ingezet voor de Scouting Gelre Groep.

Betrokkene kan worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd".