Lintjes voor brandweervrijwilligers


Burgemeester Jos Penninx heeft op zaterdag 12 december Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de brandweervrijwilligers van de post Klarenbeek.

Lintjes

De vrijwilligers ontvingen de versierselen behorende bij hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun jarenlange inzet van meer dan 20 jaar bij de vrijwillige brandweer. In verband met de huidige coronamaatregelen vonden de uitreikingen van de onderscheidingen plaats op de diverse huisadressen.

Een verslag van de uitreiking

Omdat de feestavond op 21 maart door de corona niet door kon gaan moest er een ander plan worden bedacht. Het is zaterdagochtend 8.45 uur. Burgemeester Jos Penninx en brandweercommandant Nol van der Velden staan klaar om 8 brandweervrijwilligers van het korps Klarenbeek te verrassen. Met de brandweerauto gaan ze op pad.

Eerst naar André Wolters. De familie staat coronaproof buiten te wachten. De nietsvermoedende André wordt naar buiten gelokt. André is ruim 28 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/bevelvoerder/chauffeur-pompbediende en postcommandant geweest en nam per 1 november j.l. afscheid.

Vervolgens gaan ze naar Antoine Rutenfrans. Antoine is ruim 21 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/bevelvoerder/chauffeur-pompbediende. Hij kreeg daarom de versierselen opgespeld door zijn vrouw. En….

Toen ging de pieper af. De brandweercommandant en Antoine Rutenfrans snellen naar de brandweerauto en gaan naar de brand. Tja daar staat de burgemeester en de familie Rutenfrans. Er was een strak schema gepland, dus ze moesten door. De burgemeester had wel de namen en de tijden, maar geen adressen. Gelukkig was Arda van Vilsteren meegegaan met eigen auto; zij had de versierselen en de bloemen in haar auto staan. Op naar het volgende adres zonder de brandweerauto.

De nietsvermoedende Tonny Brugman werd naar buiten gelokt. Tonny is ruim 43 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/chauffeur-pompbediende geweest en nam op 31 december 2019 afscheid. Zijn vrouw mocht de versierselen bij hem opspelden.

Vervolgens ging de rit naar Gert Schimmel. Daar stond de familie hem op te wachten in de koeienstal. Gert is ruim 32 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap. Ook hij kreeg de versierselen opgespeld door zijn vrouw.

Intussen kwam de brandweerauto ook het erf op. De brand was gelukkig snel geblust.

De burgemeester en brandweercommandant vervolgden hun rit naar Martien Dijkhof. Martien is ruim 22 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek geweest. Ook hier overhandigde de burgemeester het versiersel aan mevrouw Dijkhof met het verzoek het lintje bij haar man op te spelden. Martien nam ook op 31 december afscheid.

Op naar het adres van Helmert Verbeek. Helmert is ruim 38 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/chauffeur-pompbediende. Zijn vrouw mocht bij hem de versierselen opspelden.

Voor de uitreiking van de laatste Koninklijke onderscheiding werd Antoon van Gurp verrast door de burgemeester. Antoon is ruim 38 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap. Hij kreeg het versiersel opgespeld door zijn vrouw.

De bovenstaande 7 brandweervrijwilligers zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tot slot werd Jaap Schroven verrast. 18 jaar lang heeft Jaap bij Korps Klarenbeek zijn inzet getoond als vrijwilliger. Dit deed hij als manschap en later ook als chauffeur en bevelvoerder. Ook vervulde hij de taak als oefenleider. Jaap nam afscheid op 31 december. Ook hij kreeg een onderscheiding opgespeld door zijn vrouw.

De decorandi van de brandweerpost in Klarenbeek hebben allen een lange staat van dienst. Daarom worden zij gekwalificeerd als ‘personen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. In repressieve dienst, zoals het bestrijden van brand en het verlenen van hulp aan mens en dier, hebben zij hun sporen verdiend. Allen zijn zeer betrokken inwoners van de gemeente Voorst die jarenlang voor de brandweer midden in de samenleving hebben gestaan.

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn als volgt:

André Wolters (50 jaar)
De heer Wolters is ruim 28 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/bevelvoerder/chauffeur-pompbediende.

Antoine Rutenfrans (44 jaar)
De heer Rutenfrans is ruim 21 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/bevelvoerder/chauffeur-pompbediende.

Tonny Brugman (61 jaar)
De heer Brugman is ruim 42 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/chauffeur-pompbediende.

Gert Schimmel (58 jaar)
De heer Schimmel is ruim 31 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap.

Martin Dijkhof (58 jaar)
De heer Dijkhof is ruim 21 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek.

Helmert Verbeek (44  jaar)
De heer Verbeek is ruim 36 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap/chauffeur-pompbediende.

Antoon van Gurp (58 jaar)
De heer Van Gurp is ruim 37 jaar brandweervrijwilliger bij post Klarenbeek als manschap.