Het regende vandaag weer lintjes in de gemeente Voorst


Tijdens de jaarlijkse 'Lintjesregen' ontvingen dit jaar elf inwoners een Koninklijke onderscheiding. Zij werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Namens de gemeente Voorst, gefeliciteerd!


Mevrouw Diny Boerkamp-Brugman; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Boerkamp is naast haar baan al ruim 20 jaar vrijwillig actief als secretaris van Klarenbeeks Belang, de belangenvereniging van het dorp Klarenbeek. Als een spin in het web onderhoudt zij contacten met allerlei instanties.

Ook is zij actief betrokken bij diverse projecten en bijeenkomsten binnen Klarenbeeks Belang, zeker als het over ouderenzorg gaat. Decoranda heeft een grote rol gespeeld in het opzetten van een goede organisatie en regelen van vrijwilligers voor het project van de duofiets.

Daarnaast is zij ook al ruim 20 jaar bestuurslid van de Stichting Oecumenische Begraafplaats het Heidepark in Klarenbeek. Zij heeft met veel accuratesse en zorgvuldigheid de begraafplaats-administratie in kaart gebracht en houdt deze up-to-date. Met haar bestuurlijke kennis en ervaring is zij een belangrijke factor binnen het bestuur. Ook heeft decoranda veelvuldig contact met nabestaanden en is vraagbaak voor de vrijwilligers van de begraafplaats. Zij vervult haar rol met ambitie en gedrevenheid.

In het verleden heeft zij ruim 20 jaar deel uitgemaakt van het parochiebestuur in Klarenbeek. Zij vervulde een secretariële rol en was vraagbaak voor diverse pastores en overige leden van het parochiebestuur.


Mevrouw Hanneke Resius-van der Lugt; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Resius was van 1966 tot 2000 werkzaam als docent Engels en mentor op de scholengemeenschap Geert Groote College (GGC) in Deventer. In 2000 ging het GGC op in het Etty Hillesum Lyceum. Naast haar docentschap richtte zij zich op de diagnose en begeleiding van leerlingen met leesproblemen. Binnen de school werd zij leider van een team van remedial teachers. Na haar pensioen heeft decoranda zich belangeloos ingezet op het terrein van onderwijs, religieus leven en vluchtelingenwerk.

Bij diverse professionals bood zij ondersteuning van Engelse taal aan voor wetenschappelijke publicaties en internationale congressen.

Ook heeft Mevrouw Resius zich op allerlei wijze vrijwillig ingezet voor het Penninckshuis en de samenwerkende Doopsgezinde en Remonstrantse gemeenten in Deventer. Zij was kort lid van de adviescommissie over de toekomst van het Penninckshuis. Ook is zij enkele jaren secretaris geweest van de commissie Beheer Penninckshuis.

Tegelijkertijd was zij tot 2016 contactpersoon voor het beheerdersechtpaar van het historische poortgebouw en de daar achterliggende doopsgezinde vermaning (kerk). Decoranda heeft een belangrijke rol gespeeld in de zware opgave van de verkoop en overdracht van het poortgebouw en de daar achterliggende vermaning aan de N.V. Bergkwartier maatschappij tot Stadsherstel. Na de overdracht heeft zij enkele jaren intensieve ondersteuning verleend aan de archivaris bij het uitzoeken, ordenen en catalogiseren van het eeuwenoude archief van de Doopsgezinde gemeente, dat ondergebracht is in het archief van de gemeente Deventer en deels in het archief van de Doopsgezinde Sociëteit in Amsterdam.

Sinds 2015 biedt zij vrijwillig hulp aan in Nederland woonachtige vluchtelingen afkomstig uit verschillende landen. Op eigen initiatief gaf zij taallessen aan vluchtelingen die onder andere in Deventer verbleven bij het opvangcentrum. Ook bood zij ondersteuning in de begeleiding van inburgering. Zij stimuleerde jongeren een opleiding te volgen en nog steeds helpt ze bij contacten met autoriteiten. Haar respectvolle benadering van deze groep vluchtelingen heeft de integratie van hen in Nederland sterk bevorderd.


De heer Harry Verboom; Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Harry Verboom was in de periode van 1995 tot 2010 vrijwillig actief voor de Vereniging Wereldwinkel in Twello. Hij draaide winkeldiensten en hij heeft zich ingezet als secretaris van het bestuur.

Daarnaast ging hij vrijwillig aan de slag bij Hospice in Apeldoorn, waar hij zeven jaar zorg verleende aan zieken tijdens hun laatste levensfase. Meneer Verboom was behulpzaam, betrokken, gaf aandacht en nam de tijd voor de zieken. Ook was hij het aanspreekpunt voor de naasten.

Ook heeft hij zich een aantal jaren volop vrijwillig ingezet tijdens schildermiddagen in het verpleeghuis in Twello. Hij verzorgde de voorbereiding van de schildermiddagen voor de bewoners, begeleidde deze schildergroep en organiseerde exposities in het verpleeghuis.

In 2015 werd decorandus voorzitter van de huurdersbelangenvereniging IJsseldal in Twello. Hij heeft er sterk aan bijgedragen dat de huurdersbelangenvereniging een gelijkwaardige gesprekspartner was voor zowel de Corporatie als de gemeente. Voor alle maatschappelijke vraagstukken heeft hij zich onverminderd en met tomeloze energie ingezet voor de huurders van IJsseldal Wonen. Vorig jaar nam hij afscheid van de huurdersbelangenvereniging.

Momenteel is hij al bijna tien jaar vrijwillig actief voor de Historische vereniging Voorst in Twello. Het documenteren van historische foto's van de regio Voorst verricht hij deskundig en nauwgezet.


Mevrouw Tony de Beer-Voogt; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Tony De Beer zet zich al 60 jaar vrijwillig in ten bate van de multiculturele samenleving. Het helpen van anderen bij het leren van het Nederlands is haar levensdoel.

Sinds 2007 is zij betrokken bij de Vrouwenpraatgroep in Twello. Zij gaf Nederlandse taalles aan vooral vluchtelingen afkomstig uit diverse landen. De Vrouwenpraatgroep verhuisde naar de bibliotheek in Twello waar zij nog steeds wekelijks een ochtend taalles geeft aan de Taalgroep. Zij coördineert alle lessen, bepaalt het niveau van de leerlingen en zorgt voor het geschikte materiaal. Zij is zeer betrokken bij de immigranten.

Zij coördineert vanaf 2014 de ontmoetingen van de Leesgroep die één avond per week in de bibliotheek in Twello plaatsvindt. Zij adviseert over het lesmateriaal en zorgt voor de beschikbaarheid van de vrijwilligers die de groep begeleiden.

In 2017 is het Taalhuis opgericht en heeft het Taalhuis een structurele plek binnen de bibliotheek in Twello. Mevrouw De Beer is vanaf die tijd officieel taalvrijwilliger bij het Taalhuis. Vanuit het Taalhuis worden naast de taal- en leeslessen, ook regelmatig andere activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd.

Sinds 2022 geeft zij wekelijks les aan een groep Oekraïners. Ook geeft zij al vele jaren regelmatig privéles aan individuele- en ook aan groepen immigranten. Zij helpt hen met sollicitaties, werkstukken, maar ook bij het lezen en invullen van formulieren.

Zij is van grote betekenis voor de taallessen in de bibliotheek en zij krijgt veel waardering van de immigranten. Met haar kennis, kunde, enthousiasme en gastvrijheid betekent zij veel voor de Voorster gemeenschap.


Mevrouw Joke Koersen; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Joke Koersen is vrijwilliger bij de Deventer IJsclub. Zij verzorgde tot 2015 schaatstrainingen aan jongeren op de ijsbaan de Scheg in Deventer en sinds 2015 aan de marathonrijders. Zij geeft ook skeeler- en fietstrainingen en training op de atletiekbaan ter aanvulling op het schaatsen. Tevens organiseert zij uitjes en trainingskampen voor de jeugd en is zij recent toegetreden tot de technische commissie. Daar ijvert ze voor het geven van techniektrainingen aan de recreatieve marathonrijders.

Het organiseren van een uitje en de jaarlijkse trainingskampen (in binnen- en buitenland) voor de jeugd waren altijd succesvol. Decoranda wist iedereen te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

Mevrouw Koersen is sinds 1999 lid van Eerste Twellose Toerclub (ETT). Sinds die tijd zet zij zich op allerlei manieren voor de fietsers vrijwillig in. Ook maakte zij deel uit van de commissie die in 2006 de viering van het 25 jarig jubileum van de ETT organiseerde.

Daarnaast is zij tien jaar de vaste columnist van het clubblad de Tourflits geweest.

Zeven jaar geleden werd zij lid van de Commissie en mede organisator van de jaarlijkse Avondfietsvierdaagse van de ETT. Tijdens de Avondfietsvierdaagse is zij actief aan de inschrijftafel en sinds 2019 is zij bestuurslid van de ETT.

Vanaf 2005 was zij tien jaar de coördinator van het Scholenklompenfeest in Twello. Zij was de drijvende kracht achter dit jaarlijks evenement voor de vele basisschoolleerlingen in de gemeente Voorst. Zij organiseerde sportieve en creatieve activiteiten verspreid over het dorp in de vorm van een wedstrijd tussen de scholen. Zij onderhield het contact met de schoolbesturen en richtte zich op de verbinding tussen de scholen en leerlingen.

Ook heeft zo’n 25 jaar met een team wekelijks hydrotherapeutische lessen in het overdekte zwembad in Deventer gegeven aan kinderen met een fysieke beperking. In 2010 zijn de lessen overgenomen door zwemonderwijzers van zwembad de Scheg in Deventer.


De heer Henk Hutten en mevrouw Liesbeth Hutten-de Croon; Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Henk Hutten

De heer Henk Hutten zet zich al vanaf zijn tienerjaren vrijwillig in voor de scoutinggroep "De Vundelaar" in Twello. Hij startte als lid en later heeft hij als twintigjarige een aantal jaren leiding gegeven. Ook stond hij klaar als er geklust moest worden aan het clubgebouw of als er hulp nodig was bij reünies, een jubileumkamp of de kersthike. Bij de organisatie van de opening van het vernieuwde clubgebouw was hij nauw betrokken.

Hij heeft samen met zijn echtgenote Liesbeth Hutten vanaf 1997 de organisatie én de coördinatie op zich genomen rondom de Sinterklaasactiviteiten. De Sinterklaasintocht in Twello is een groot evenement waar jaarlijks vele kinderen en ook volwassenen op af komen. Henk Hutten is al vele jaren zeer nauw betrokken bij de Sinterklaasintocht in Twello. Scouting "de Vundelaar" is hem erg dankbaar voor zijn inzet.

Voor de Sint Franciscus Parochie is Henk Hutten ook al jarenlang actief geweest als collectant, reservekoster, lid van de koffiegroep en bedrijfshulpverlener. Hij heeft ook vele jaren meegewerkt aan de jaarlijkse opbouw van de enorm uitgebreide kerststal in de Martinuskerk en hij was koorlid van het voormalig kerkkoor Stemm Inn. Momenteel is Stemm in een zangvereniging.

Bij de EHBO vereniging Twello-Duistervoorde is hij al meer dan 25 jaar actief. Hij zet zich vaak vrijwillig in als EHBO-er tijdens verschillende evenementen in de gemeente Voorst. Voor zijn werkgever zet hij zich tijdens EHBO- en BHV lessen actief en serieus in en biedt hij uiteraard hulp wanneer dat nodig is.

HartslagNu is opgezet zodat opgeleide vrijwilligers een reanimatie starten totdat professionele hulpverleners arriveren en de reanimatie overnemen. Henk Hutten reageert al bijna 10 jaar vrijwillig op deze acute oproepen tot reanimatie. Hij zet zich in om levens te redden!

Ook zet hij zich al 30 jaar in als bloeddonor en levert hiermee vrijwillig een bijdrage aan de bloedinzameling in Nederland. Zo heeft hij in Nederland al heel veel patiënten geholpen.

Mevrouw Liesbeth Hutten-de Croon

Mevrouw Liesbeth Hutten-de Croon zet zich ook al een zeer lange periode vrijwillig in voor de scoutinggroep "De Vundelaar" in Twello. Eerst als lid en als achttienjarige heeft zij ruim 10 jaar leiding gegeven. Zij hielp mee bij allerlei georganiseerde activiteiten. Ook was Liesbeth Hutten nauw betrokken bij de opening van het vernieuwde clubgebouw. Daarnaast heeft zij jarenlang gefungeerd als tussenpersoon om scoutingblouses te ruilen dan wel aan te schaffen en stond zij klaar om het clubgebouw schoon te houden.

Sinds 1997 is zij zeer betrokken bij de Sinterklaasviering in Twello. Met haar echtgenoot Henk heeft zij de organisatie én de coördinatie op zich genomen en verder uitgebreid. Voor deze actie zet zij zich elk jaar weer in en verzorgt zij de planning en administratie. Liesbeth Hutten heeft een grote rol in de voorbereidende acties in de Sinterklaasperiode. Tijdens de actie zelf is zij ook zeker zo actief als schminker, zorgt zij voor voldoende eten en drinken en zorgt zij ervoor dat alles goed verloopt.

Voor de Sint Franciscus Parochie is decoranda op diverse terreinen actief geweest. Zo was zij jaren actief in de werkgroep 1e communie en in de koffiegroep. Momenteel verzorgt zij de bloemen in de Mariakapel van de Martinuskerk Duistervoorde en al jaren bezorgt zij het Parochieblad en zet zij zich in voor de kerkbalansactie.

Dat is nog niet alles, want al 20 jaar gaat zij jaarlijks met de collectebus van het Prinses Beatrix Spierfonds op pad. Daarnaast collecteert ze ook voor het Reumafonds. Zij zet zich met hart en ziel in om mooie collecteopbrengsten te bewerkstelligen.

Ook is zij enkele jaren bestuurslid geweest van zangvereniging Stemm in.


Mevrouw Anneke Weijenberg; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw is 17 jaar bestuurslid van de Vrouwen van Nu, afdeling Voorst. In deze periode is zij penningmeester geweest en sinds 2018 is zij voorzitter van de krachtige en actieve vereniging. Daarnaast bestaat de vereniging uit verschillende commissies, zoals een culturele-, fiets-, reis-, en tuincommissie die geregeld activiteiten organiseren, waarbij zij altijd aanwezig is.

Jaarlijks organiseert zij korte, lange en meerdaagse fietstochten. En wekelijks vertrekt er een groep leden voor een Nordic Walking vanaf haar woning. Zij coördineert de collecte van het KWF kankerbestrijding in de gemeente Voorst en ook brengt zij een bezoek aan de zieke leden of belt met hen.

In 2022 bestond de Vrouwen van Nu Afdeling Voorst 75 jaar. Zij heeft deze geschiedenis omgezet in een informatieboekje, met daarin een overzicht van alle activiteiten die in deze 75 jaar georganiseerd zijn. Hier heeft zij erg veel tijd ingestoken.

Ook is zij al ruim 10 jaar vrijwilligster en penningmeester bij de Zonnebloem afdeling Wilp-Voorst. Zij  coördineert verschillende activiteiten voor de gasten van de Zonnebloem. Haar inzet en betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd.


De heer Jan Logtenberg en mevrouw Ria Logtenberg-Ganzevles; Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Jan Logtenberg

De heer Logtenberg zet zich al 48 jaar vrijwillig in voor de Sportvereniging Voorwaarts. Hij heeft zich met veel energie ingezet binnen het jeugdbestuur van de vereniging. Diverse jaren is hij voetbaltrainer geweest en lid van de pupillencommissie. Ook is hij jarenlang actief geweest als wedstrijdsecretaris bij de senioren. Momenteel is hij organisator van klaverjasavonden en klaverjasmarathons.
Hij heeft zich ook jarenlang ingezet als coördinatie van de verspreiding van het clubblad van SV Voorwaarts, dat hij tot op de dag van vandaag zelfs bezorgd.

Daarnaast is de heer Logtenberg al ruim 15 jaren actief voor de Sint Franciscus parochie in Twello. Hij is kerkbalansloper en actief voor de jaarlijkse actie Kerkbalans.

En sinds een aantal jaren rijdt hij wekelijks op de buurtbus om passagiers te vervoeren binnen onze gemeente.

Mevrouw Ria Logtenberg-Ganzevles

Mevrouw Logtenberg-Ganzevles zet zich ook al meer dan 30 jaar op diverse functies als vrijwilliger in voor SV Voorwaarts. Zij heeft jarenlang kantinediensten gedraaid en ondersteuning geboden bij diverse clubactiviteiten. Ook hielp zij mee bij de muntenverkoop tijdens het jaarlijkse Klompenfeest en het Vierhofstedentoenooi. Sinds enkele jaren is zij mede organisator van kaartavonden bij SV Voorwaarts en bezorgt zij vele mensen een leuke en gezellige avond.

Ook betekent zij veel voor de Zonnebloem Twello Zuid-Oost, waar zij zich al 25 jaar erg positief voor inzet. Mevrouw Logtenberg bezoekt haar gast regelmatig en helpt mee bij activiteitenmiddagen voor de gasten van de Zonnebloem. Daarnaast helpt zij al jarenlang bij de organisatie van de Zonnebloemkraam tijdens het Klompenfeest in Twello.

Ook is mevrouw Logtenberg al 15 jaar kerkbalansloper voor de Sint Franciscusparochie en bezorgt zij het parochieblad.

Daarnaast schenkt ze wekelijks koffie bij woonzorgcentrum het Grotenhuis en is ze één van de coördinatoren/begeleiders van de bingo-groep bij Trefpunt Duistervoorde. Met haar enthousiasme bezorgt zij de ouderen een fijne middag. Door haar inzet en passie is zij van grote betekenis voor de ouderen in onze samenleving. Het verbinden en aanhalen van de sociale contacten komt hierbij sterk om de hoek kijken.


De heer Koos Kasemir; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Naast een fulltime baan bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet de heer Kasemir zich al ruim 25 jaren in voor de vereniging Politie Dieren en Milieubescherming (PDM).

Hij startte als fotograaf/redactielid en inmiddels is hij al 20 jaar hoofd- en eindredacteur van het vakblad Handhaving Dier en Milieu. Hij is verantwoordelijk voor de uitgave van het vakblad en hij beheert de archieven van het vakblad. Het vakblad is de belangrijkste levensader van de vereniging. De kwaliteit van het vakblad is altijd van hoog niveau en heeft veel waarde voor de lezers. Artikelen uit het vakblad worden ook voor lesdoeleinden gebruikt.

Ook is hij al vele jaren lid van het Dagelijks Bestuur van de vereniging PDM. Zijn rol als hoofd- en eindredacteur én lid van het Dagelijks Bestuur van de vereniging wordt zeer gewaardeerd. Hij heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan de doelen van de vereniging.

Naast websitebeheerder van het onderhouden van social media voor de vereniging, is hij een zeer actieve duizendpoot, met een grote betrokkenheid bij de handhaving en opsporing op het gebied van natuur, dier en milieu. Hij is medeverantwoordelijk voor het organiseren van BOA-conferenties. Ook neemt hij jaarlijks deel aan de vogeltelling door het SOVON, het kenniscentrum voor de verspreiding en trends van in het wild levende vogels in Nederland.

In het verleden heeft de heer Kasemir als natuurgids diverse scholingstrajecten en cursussen voor het IVN verzorgd. IVN is een Nederlandse organisatie die zich richt op natuureducatie en natuurbeleving.


De gedecoreerden kunnen worden gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”.

Namens de gemeente Voorst, gefeliciteerd!