“Mensen blijven in beweging en in verbinding met elkaar. Daar doe ik het voor.”


Sinds 2016 biedt zwembad De Schaeck samen met Stichting Mens &Welzijn dementievriendelijk zwemmen aan. Eén keer in de twee á drie maanden kunnen mensen met dementie samen met een begeleider een uurtje zwemmen. Initiator hiervan is buurtsportcoach Moniek Tiemens.

“Zwementie is zwemmen met (beginnende) dementerenden. Mijn collega en ik hadden hierover gehoord. De moeder van mijn collega had dementie en zat op een gesloten afdeling. Zij wilde graag met haar zwemmen, maar dat gaat niet zomaar, en al helemaal niet op de reguliere zwemmomenten. Dat geeft te veel prikkels. Dus met mijn collega en enkele andere geïnteresseerden zijn we het dementievriendelijk zwemmen gaan organiseren. We verzamelden een aantal mensen en hebben op een zondagmiddag een uurtje zwemmen georganiseerd.”

Het bleek een succes. “Het is heerlijk om te zien hoe het water mensen ontspant. Mensen krijgen rode wangen, de mondhoeken ontspannen en er verschijnt een grote glimlach.” Het zwemmen vindt plaats in het doelgroepenbad. “Dat is lekker warm. De bodem hebben we op stadiepte. Mensen die moeilijk ter been zijn, brengen we met de tillift in het water. Ook is er een luie trap en hebben we een zwembadrolstoel voor het vervoer van en naar het bad.” Tijdens het zwemmen staat een muziekje op. Mensen kunnen met een bal of een ballon spelen. En sommige nog fitte ouderen zwemmen zelf. Elke dementerende neemt zijn eigen begeleider mee.

“Omdat de groep van dementerende ouderen steeds groter wordt en we nog beter met deze groep wilden leren omgaan, volgden we een cursus dementievriendelijk handelen,” vertelt Moniek verder. “Dat was heel zinvol, we kregen allerlei handvatten mee voor de dagelijkse omgang met dementerenden. We leerden welke verschillende vormen van dementie bestaan. Hoe we mensen kunnen helpen, vooral met praktische zaken als het gebruik van een kluisje of meelopen naar het doelgroepenbad. Het levert ons en de bezoekers veel op. Na de vakantie vieren we samen met Alzheimer Oost Nederland dat we het vignet Dementievriendelijk krijgen. Daar zijn we trots op.”

Het dementievriendelijk zwemmen organiseert Moniek vanuit haar rol als buurtsportcoach. Sinds 2013  zijn in de gemeente Voorst zes buurtsportcoaches actief. Zij spannen zich in om mensen gezond en fit te houden en zo vitale wijken te creëren. Niek van Gurp is binnen het zwembad buursportcoach voor de jeugd en de jongeren, Moniek voor ouderen en de chronisch zieken. ”Ik organiseer het aanbod voor deze groepen. Ik merk dat mijn rol verandert. Eerder hadden we te maken met ouderen die zelf nooit hadden leren zwemmen. En leerden we dat de mensen aan. De oudere van nu is veel fitter. We passen ons aanbod daarop aan. Overigens omdat mensen er zelf om vragen. Eerder hadden we één aquafitgroep voor ouderen. Toen bleek dat een deel van de mensen toch wel graag meer uitdaging wilde, hebben we een nieuwe groep gemaakt die een steviger programma voorgeschoteld krijgt.

“Voor de oudste groep met veelal 80-plussers is het samenzijn na afloop net zo belangrijk als de les zelf. We drinken altijd samen een kopje koffie. Dat schept een band. En mensen letten op elkaar. Als iemand verward gedrag begint te vertonen, signaleren andere groepsleden vaak eerder dan wij.  Als het nodig is, bellen wij kinderen of andere familieleden om onze bezorgdheid te uiten. Voor een aantal ouderen hebben we het telefoonnummer van een contactpersoon doorgekregen. We houden een oogje in het zeil en proberen samen met de familie de oudere zo lang mogelijk aan het zwemmen te houden. Het is fijn dat we zo samen voor elkaar zorgen.”

Moniek organiseert nog meer activiteiten. “Altijd gericht op de wensen van de bezoekers. Als buurtsportcoach wil je dat de groepen vol blijven. Voor opa’s en oma’s van kinderen die zwemles volgen bij de Schaeck bieden we kennismakingslessen. Ook plannen we jaarlijks een dagje uit. En we doen aan snertzwemmen. Zwemmen en een kopje snert eten. We merken dat er veel animo is voor deze activiteiten. Maar in het zwembad is de ruimte te beperkt. We zijn met de gemeente en met Mens en Welzijn in gesprek om te kijken op welke wijze we het aanbod voor een grotere groep geschikt kunnen maken.

Team van buurtsportcoaches

“Het werk als buurtsportcoach bevalt mij heel goed. Ik kan wat betekenen voor de gemeente Voorst. De laatste jaren hebben we een hecht team. De buurtsportcoaches, dorpscontactpersonen en een aantal mensen van verenigingen hebben goed contact waardoor er veel mooie dingen ontstaan waar mensen blij van worden. Mensen blijven in beweging en in verbinding met elkaar. Daar doe ik het voor.”