Militaire oefening in de gemeente Voorst


Van 30 september tot en met 4 oktober 2019 oefenen militairen van de Koninklijke Landmacht in de gemeente Voorst, Deventer, Zutphen, Lochem en Enschede.

Chinook

Van 30 september tot en met 4 oktober 2019 oefenen militairen van de Koninklijke Landmacht in de gemeente Voorst, Deventer, Zutphen, Lochem en Enschede. Tijdens deze week zijn de militairen van de 11 Bevoorradingscompagnie (11 Bevo) zichtbaar in de gemeenten. Zij maken gebruik van militaire voertuigen en drones en daarnaast worden er helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet.

De commandopost is deze periode opgebouwd op camping De Adelaar in Voorst. En in de nacht van 1 op 2 oktober is het rustpeloton op Vliegveld Teuge. De eenheid is gespecialiseerd in het door de lucht bevoorraden van de grondtroepen. Er wordt geoefend in het op tijd en op de juiste plek krijgen van de goederen. De militairen voeren oefenoperaties uit op openbaar gebied in de verschillende gemeenten, hierdoor is het mogelijk dat zij op verschillende manieren in contact komen met burgers. Dit levert geen gevaarlijke situaties voor de omstanders. 

Programma

Het beknopte programma van de zogenaamde ‘BEVO SEAL’ oefening in de regio’s Deventer, Zutphen, Lochem en Voorst:

Dinsdag 1 oktober

  • Heli-operaties op aangewezen locaties in Deventer en Zutphen
  • Grondverplaatsingen richting Deventer en Zutphen
  • Aansluitend over de weg lokaal locaties innemen door de pelotons
  • Bevoorrading, deels vanuit de lucht, van (fictieve) eenheden
  • In de nacht van 1 op 2 oktober is het rust peloton in de omgeving van vliegveld Teuge

Woensdag 2 oktober

  • Bevoorradingsoperatie en logistiek konvooi naar Lochem: een helikopter zal op een weiland bij camping De Adelaar landen om personeel en materieel op te halen (12.00 uur – 15.30 uur)
  • Mobiele voertuigcontroles in Deventer en Zutphen

Donderdag 3 oktober

  • Verplaatsing door de lucht en over de weg richting het evenemententerrein van vliegbasis Twente: een helikopter zal op een weiland bij camping De Adelaar landen om personeel en materieel op te halen (12.00 uur – 15.30 uur)

Vrijdag 4 oktober

  • Terugverplaatsen naar Oranjekazerne, Schaarsbergen
  • Einde oefening. 

Oefenvijand
Bij alle operaties kan een oefenvijand worden ingezet. Daarbij worden confrontaties uitgevoerd, met mogelijke vuurgevechten tot gevolg. Er wordt alleen gebruik gemaakt van oefenmunitie en de omgeving wordt hiervoor vrijgemaakt. Er is geen gevaar voor omstanders. 

Meer informatie
Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen en op NOS teletekst pagina 766. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien.

Meldingen, wanneer u toch overlast of hinder ondervindt, dient u via defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/geluidsoverlast/klachtenformulier in. 

Schaderegeling
Als er tijdens de oefening schade ontstaat aan eigendommen, veroorzaakt door militairen dan is er de mogelijkheid om deze te melden aan: Ministerie van Defensie, DOSCO/DPOP/Sectie Claims, Postbus 90004, 3509 AA  UTRECHT.