Militaire oefeningen


Van 12 tot en met 18 juni organiseert de Koninklijke Landmacht een militaire oefening voor de eenheid 41 afdeling Artillerie. Aan deze oefening die zich afspeelt in delen van de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland, doen 90 militairen mee. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 35 wielvoertuigen.

En van 14 tot en met 18 juni organiseert de Koninklijke Landmacht een militaire oefening voor de Verbindingsdienst. Deze verbindingsoefening speelt zich af in delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Aan deze oefening doen circa 40 militairen mee en maken hierbij gebruik van 15 wielvoertuigen.

 

militaire oefening

Oefening artillerieondersteuning van 12 tot en met 18 juni

41 Afdeling Artillerie draagt zorg voor de artillerieondersteuning aan de eenheden te velde. Tijdens de oefening vinden de volgende activiteiten plaats:

  • De militairen uit ‘t Harde oefenen de vuursteunketen en vuursteunprocedures;
  • De eenheid verdeeld zich over het gehele oefengebied en vermijdt de bebouwde kom;
  • De Artillerie waarnemers (Fennek) geven fictieve doelen door aan het vuurleidingscentrum;
  • Het vuurleidingscentrum (Boxer) draagt zorg voor gesimuleerde vuurafgifte op betreffende doel;
  • Gedurende de oefening wordt van locaties gewisseld. Er wordt GEEN gebruik gemaakt van (oefen)munitie.

De militairen maken tijdens de oefening in principe alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen en vragen vooraf toestemming aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein, als er toch niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden. De militaire doen er alles aan om overlast en hinder voor derden te voorkomen.

Verbindingsoefening van 14 t/m 18 juni

Tijdens de verbindingsoefening vinden de volgende activiteiten plaats:

  • De eenheid richt op meerdere locaties in het genoemde gebied verbindingsposten in;
  • Door het uitzenden van radioberichten en het uitpeilen van de radiosignalen, bepalen zij elkaars positie;
  • Een verbindingspost bestaat uit 2 à 3 x voertuig en 4 à 5 personen;
  • Er wordt gedurende de oefening van locaties gewisseld;
  • De militairen zijn bewapend, er wordt geen gebruik gemaakt van munitie of oefenmunitie.

De militairen maken tijdens de oefening alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. Als er niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden, vragen de militairen vooraf toestemming aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein. De militairen doen er alles aan om overlast en hinder voor derden te voorkomen.

COVID-19

De Koninklijke Landmacht maakt deel uit van de groep van vitale organisaties en functies om Nederland te laten blijven functioneren. De Landmacht moet daarom al die tijd gereed zijn om een noodzakelijke bijdrage aan de samenleving te blijven leveren. En ook om de voorbereidingen van diverse missies te garanderen. Tegelijkertijd moet de Landmacht verdere piekbesmetting van COVID-19 binnen de Landmacht voorkomen. De richtlijnen van de Rijksoverheid moeten daarom ook, zo veel als mogelijk, gevolgd worden.

Schaderegeling

Als er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens (zoals: de eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade) melden aan:
Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims
Postbus 90004
3509 AA Utrecht
030 – 21 80 420, jdvclaims@mindef.nl