Nacht van de Nacht: ontdek de pracht van de nacht!


Op zaterdag 28 oktober 2023 vieren we de Nacht van de Nacht, dan staat de donkere nacht centraal. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en daarmee duurzamer te maken. Wij nodigen alle inwoners uit om de schoonheid van de nacht te bewonderen. Ontdek de pracht van de nacht!

Kaars in kaarshouder op een tafel

Lichtvervuiling

Nederland is één van de meest verlichte landen van Europa. Overal in Nederland zijn gebouwen en huizen verlicht. Als we als mensen, dieren of de natuur last hebben van dit licht spreken we van lichthinder of lichtvervuiling. Daarnaast is al dat licht ook slecht voor het milieu. Het licht kost veel energie en dat vraagt veel van onze aarde.

Gevolgen van lichtvervuiling

Lichtvervuiling brengt gevolgen met zich mee:

  • Lichtvervuiling verstoort ons dagelijkse ritme
    Ons lichaam volgt een cyclus van ongeveer 24 uur, een dag. Deze ritmes zijn belangrijk voor ons welzijn. Maar het licht hindert onze natuurlijk ritmes. Deze hinder merkt u misschien niet in uw dagelijks leven. Maar bijvoorbeeld wel bij een jetlag of een ploegendienst. Sinds de komst van de lamp zijn we 1,5 uur korter gaan slapen.
  • Lichtvervuiling verstoort het ritme van dieren
    Naast het ritme van de mens, verstoort lichthinder ook het ritme van dieren en de natuur. Een bekend voorbeeld van lichthinder is de pluimveehouderij. Daar worden kippen beïnvloed met daglicht zodat ze meer eieren gaan leggen. Maar ook trekvogels raken van streek door plotselinge lichtbronnen. Ze schrikken van de lichtbronnen en wijken daardoor af van hun oorspronkelijke richting.

Activiteiten tijdens de nacht van de nacht

Er worden in de avond van 28 oktober verschillende activiteiten georganiseerd om het donker te ervaren. Ook in de gemeente Voorst en omgeving zijn leuke activiteiten op zaterdag 28 oktober. Kijk op nachtvandenacht.nl/activiteiten voor een overzicht.

Doe het licht uit

Laat via nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij weten dat uw organisatie of bedrijf ook de verlichting uit laat tijdens de Nacht van de Nacht. Ook inwoners kunnen meedoen. Laat donker donker, doe alle lampen in huis uit en verminder lichthinder.