Nationaal Hitteplan in werking


Vanaf 10 augustus geldt het Nationaal Hitteplan. De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met het KNMI. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol.

De komende dagen kan er smog door ozon ontstaan. Dat betekent dat de luchtkwaliteit slecht is. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond.

In dit nieuwsbericht leest u tips en informatie om uzelf en anderen te helpen de warme tijd op een gezonde manier door te komen.

Tips tijdens hitte

  • Houd uzelf koel
    Doe rustig aan en draag dunne, lichte kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.
     
  • Houd het huis koel
    Houd de zon zoveel mogelijk buiten uw woning. Gebruik zonwering van zonsopgang tot zonsondergang. Zonwering aan de buitenkant helpt het beste. Een zonnescherm uit, een schaduwdoek of wit laken ophangen aan de buitenkant van de ramen helpt tegen zoninstraling. Doe rolgordijnen, lamellen, luxaflex dicht als u geen zonwering aan de buitenkant heeft.
     
  • Drink voldoende

    Drink veel water, thee of koffie. Liefst verdeeld over de dag. Ouderen hebben minder dorstgevoel. Drink ook als u geen dorst heeft. Het is ook belangrijk iets zouts te eten of te drinken zoals bouillon. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Door te zweten, verlies je ongemerkt veel vocht maar ook zout.

    Let op: als de huisarts heeft gewaarschuwd om niet te veel te drinken, vraag dan aan uw huisarts advies wat minimaal gedronken moet worden.

  • Zorg voor elkaar

    Ouderen en personen met een kwetsbare gezondheid hebben sneller last van hitte. Ze hebben daarom eerder hulp nodig. Houd daarom bij warm weer een extra oogje in het zeil en bied waar nodig een helpende hand.

    Zorgt u voor iemand? Help tijdig bij maatregelen tegen hitte als iemand ze niet goed zelfstandig uit kan voeren. Zorg tijdens uw eigen vakantie dat er vervangende hulp geregeld is.

  • Let op met medicijnen
    Bij een aantal aandoeningen kunnen medicijnen de temperatuurregulatie beïnvloeden. Voorbeelden zijn medicijnen bij hartfalen, angina pectoris, hoge bloeddruk, de ziekte van Parkinson, depressie en psychose.

    Meer informatie over deze medicijnen is te vinden op Apotheek.nl (thema hitte en medicijnen)

Meer informatie leest u op de website van het RIVM en het Rode Kruis.