Nationale Archeologiedagen


Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober zijn in heel Nederland de Nationale Archeologiedagen, een weekend waarin ons verborgen verleden centraal staat.

Nationale Archeologiedagen

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober zijn in heel Nederland de Nationale Archeologiedagen, een weekend waarin ons verborgen verleden centraal staat. Ook in de gemeente Voorst dragen we ons steentje daar aan bij, met maar liefst twee evenementen!

De vroegste geschiedenis van Voorst

Op zaterdag 12 oktober geeft senior archeoloog Cristian van der Linde van 14:00 uur tot 16:00 uur in de dorpskerk van Voorst (Schoolstraat 16) een interactieve lezing over het archeologisch onderzoek voor de nieuw aangelegde rondweg van Voorst. In opdracht van de provincie Gelderland is de afgelopen jaren grondig onderzocht waar er geheimen in de bodem van het tracé schuil gingen. Daarbij zijn vijf vindplaatsen aan het licht gekomen, van de Bronstijd tot en met de Late Middeleeuwen. Deze vindplaatsen zijn in 2018 definitief opgegraven door BAAC en worden nu uitgewerkt. Cristian neemt jullie mee naar het landschap van duizenden jaren geleden en vertelt over de vroegste geschiedenis van Voorst. Vragen staat vrij tijdens de presentatie, graag zelfs.

Bodemvondstenspreekuur

Op zondag 13 oktober van 13:00 uur tot 16:00 uur houden Evert en Michel Kluin een heus bodemvondstenspreekuur in de dorpskerk van Terwolde. Misschien heeft u al jaren spulletjes op de schoorsteenmantel liggen, waarvan u altijd al wilde weten of het échte archeologische schatten zijn? Of bent u benieuwd wat er op het grondgebied van Voorst zoal gevonden wordt aan het oppervlak, als u een beetje goed kijkt? Evert en Michel vertellen over hun ervaringen in het veld, leggen uit wat u wel en niet mag doen als amateurarcheoloog en geven uitleg bij vondsten. Daarnaast zullen ze buiten een demonstratie geven van het gebruik van de metaaldetector, waarmee menige ontdekking wordt gedaan. Goed en verantwoord daarmee kunnen omgaan is essentieel! Uiteraard is deze activiteit ook geschikt voor de jonge nieuwsgierigen.

Meer informatie

Houd archeologiedagen.nl en voorst.nl in de gaten voor updates en eventuele wijzigingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de regioarcheoloog gemeente Voorst, Harry Pape: h.pape@voorst.nl