Ondermijningsles op het Zone.college en Veluws College


Deze week start HALT (een organisatie voor het voorkomen en bestraffen van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit) met het geven van ondermijningslessen op het Zone.college en het Veluws College. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen voorlichting over de risico’s en de gevaren van ondermijnende criminaliteit. De leerlingen leren hoe zij zich weerbaar kunnen opstellen als zij ‘geronseld’ worden voor criminele activiteiten.

Jongeren op schoolplein

Wat is ondermijning

We zien steeds vaker dat voorzieningen in de bovenwereld gebruikt worden om illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Wanneer een bedrijf zichtbaar is in de bovenwereld en praktijken in de onderwereld faciliteert noemen we dit ondermijning. Ondermijnende criminaliteit is een probleem met grote gevolgen voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan woonwijken die onveilig worden door drugslabs en brandgevaarlijke hennepkwekerijen.

Jonge drugskoeriers en geldezels

Een ander voorbeeld van ondermijning is het ‘ronselen’ van jongeren om criminele klusjes op te knappen. Ze worden bijvoorbeeld geronseld als ‘drugskoerier’ of ‘geldezel’. Een geldezel sluist via zijn eigen bankrekening geld door van criminelen en krijgt daar een vergoeding voor. Het doorsluizen van crimineel geld is wel een strafbaar feit! Jongeren komen soms makkelijk in de verleiding om snel geld te verdienen, maar ze kunnen de gevolgen vaak niet overzien. Zo belanden jongeren, ook al op heel jonge leeftijd, in de criminaliteit.