Overzicht regelingen en maatregelen ter ondersteuning bij (energie) armoede


Voor inwoners, ondernemers, verenigingen, dorps- en buurthuizen. Kortom: voor iedereen die dit nodig heeft.

Wethouder met krant getiteld Overzicht regelingen en maatregelen ter ondersteuning bij (energie) armoede

Onze inwoners en ondernemers hebben te maken met hogere vaste lasten, voor de huur of hypotheek, en de stijgende kosten voor energie en de dagelijkse boodschappen. Daarom heeft de gemeente een maatregelenpakket samengesteld om lokale ondernemers met energiearmoede te ondersteunen. En voor de inwoners heeft de gemeente een overzicht gemaakt van de regelingen voor inkomen, bijstand en energietoeslag. Met duidelijke informatie waar inwoners terecht kunnen voor (hulp bij) een aanvraag of bij een financiƫle noodsituatie. Met de stijgende energiekosten loont het om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Ook daarvoor zijn er verschillende regelingen in het overzicht opgenomen. Dit overzicht heeft de gemeente in het Voorster Nieuws van 14 december 2022 geplaatst. En eind december 2022 is het overzicht in de vorm van een krant bij verschillende openbare plekken (zoals het gemeentehuis, de bibliotheek en dorpshuizen) gratis af te halen.

Maatregelenpakket voor ondernemers met energiearmoede

Het maatregelenpakket voor ondernemers met energiearmoede bestaat uit onder andere een gratis energiescan, advies over subsidies en regelingen, leningen voor duurzame maatregelen, uitstel van betaling belastingen, maatwerk voor de reclamebelasting en budget voor samenwerking, marketing en promotie door collectieven van ondernemers.

Regelingen voor inwoners

Voor inwoners zijn er verschillende regelingen die helpen om voldoende inkomen te hebben. Denk hierbij aan de algemene bijstand, de bijzondere bijstand, de Gemeentepolis, de woonkostentoeslag en de individuele inkomenstoeslag. Al deze regelingen en nog veel meer, staan in het overzicht. En daarbij ook de informatie voor het aanvragen van de regelingen en met wie inwoners contact op kunnen nemen als ze vragen hebben over de regeling.

Vanaf 1 januari 2023 zijn de nieuwe normen voor de tabel inkomens van toepassing. Deze normen van 2023 staan in deze herziene versie opgenomen.