Proefproject met robotstofzuigers als aanvulling op huishoudelijke hulp


In samenwerking met twee thuiszorgorganisaties is de gemeente Voorst in april een proefproject met robotstofzuigers begonnen. De twaalf deelnemers, die allen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) een professionele huishoudelijke hulp hebben, mogen drie maanden lang een robotstofzuiger uitproberen.

 

Belangrijkste doel: kijken of dit staaltje moderne techniek een waardevolle aanvulling is op de huishoudelijke hulp. "Groot voordeel van een robotstofzuiger is dat deze ook zijn werk kan doen op momenten dat de huishoudelijke hulp niet aanwezig is", zegt Els Mölder, beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente. "De bewoner weer meer zelf de regie over het huishouden geven, is dan ook een van de doelen."

Man op bank met robotstofzuiger op de grond

Enthousiast

De directeuren van thuiszorgaanbieders CuraFamilia en FijnThuiszorg reageerden volgens Mölder enthousiast op het voorstel voor de robotstofzuigerproef. Van beide organisaties hebben de thuiszorghulpen een instructiebijeenkomst over de robotstofzuigers gevolgd. Deze kennis delen zij zelf met de bewoners die meedoen aan de proef. De hulp en de bewoner bekijken ook samen of er eventueel (zuig)obstakels in de kamers moeten worden weggewerkt.

Melissa Bos van Delsen, directeur CuraFamilia: "Ik vind het belangrijk dat we in de ondersteuning kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet meer kan. De tijden veranderen en het is voor onze cliënten belangrijk dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen zijn in hun vertrouwde omgeving. En daarmee de regie op hun leven houden. Een robotstofzuiger kan daarbij helpen. Het prettige in de samenwerking met de gemeente en FijnThuiszorg is dat we samen onderzoeken wat dit soort oplossingen kan bieden."

Simone Wassink, directeur FijnThuiszorg: “FijnThuiszorg gelooft erg in robotisering in de zorg. Dat is ons op het lijf geschreven en daarom dragen we graag bij aan dit proefproject. Door samen te onderzoeken wat de meerwaarde is van de inzet van een robotstofzuiger, leren we en kunnen we de mogelijkheden op dit gebied verder ontwikkelen.”

Smartphone

Voor de selectie van de twaalf ‘proefpersonen’ heeft de gemeente gebruik gemaakt van opgedane ervaringen in Amsterdam. Zo moeten ze over een eigen smartphone beschikken - en daarmee om kunnen gaan. Het bedienen van de robotstofzuiger gaat namelijk via een app. Verder is er gekeken naar variatie in woningtypes (van een appartement tot een vrijstaande woning). En zitten ook enkele deelnemers met huisdieren bij. De leeftijd varieert van 58 tot 86 jaar.

Lokale leverancier

“We willen onze inwoners zoveel mogelijk de hulp kunnen bieden waaraan behoefte is. Ik zie de robotstofzuiger niet als vervanging van de huishoudelijke hulp, maar als een aanvulling”, zegt wethouder Peter Wormskamp (Wmo). De robotstofzuigers voor het proefproject zijn volgens hem kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk. “We hebben bewust voor een lokale leverancier gekozen met een goede reputatie en service.” De robotstofzuiger leegt automatisch zijn stofreservoir als dat vol zit. Daar heeft de gebruiker dus geen omkijken naar.

Werk verlichten

Het belang van de twaalf deelnemers staat in deze proef voorop. Dit neemt niet weg dat de robotstofzuigers ook het werk van de huishoudelijke hulpen kan verlichten. Huishoudelijk werk is zwaar. Het is algemeen bekend dat thuiszorgorganisaties grote moeite hebben om aan voldoende personeel te komen. Als de robotstofzuigers écht hun meerwaarde bewijzen, kan dit ook positief uitpakken voor de inzet en beschikbaarheid van huishoudelijke hulpen.

Drie maanden

Voor de proef met de robotstofzuigers trekt de gemeente Voorst drie maanden uit. In deze periode gaat Els Mölder persoonlijk langs op de twaalf adressen (in Twello, Teuge, Wilp en Wilp-Achterhoek) om te horen en te zien hoe de apparaten bevallen. Na afloop volgt een eindevaluatie. Afhankelijk van de uitkomst, bepaalt de gemeente of en hoe het project een vervolg krijgt. De deelnemers mogen de robotstofzuiger houden op voorwaarde dat zij die in hun eigen woning blijven gebruiken.