Programma Dodenherdenking 4 mei 2023


Het is belangrijk de herinnering levend te houden en door te geven aan volgende generaties. In de gemeente Voorst worden diverse herdenkingen georganiseerd. Hierbij zijn in de dorpen ook leden van het gemeentebestuur aanwezig. Zij leggen namens het gemeentebestuur van Voorst een krans of een bloemstuk neer bij het monument.

Nederlandse vlag half stok

Thema 'Leven met oorlog'

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. In voorgaande jaren zijn er verschillende thema´s voorbij gekomen. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

Herdenkingen in de gemeente Voorst

Bij de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties gevallen zijn, of door oorlogshandelingen en terreur omgekomen zijn. In de periode vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden, wanneer of waar ook ter wereld. Behalve de herdenking van de gevallenen betekent de Nationale herdenking ook bezinning op heden en toekomst. De herdenkingsbijeenkomsten roepen op tot individuele en collectieve verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij ten aanzien van onderdrukking, discriminatie en onverdraagzaamheid.

In de gemeente Voorst worden tijdens de Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei verschillende herdenkingen georganiseerd. Hierbij zijn in de dorpen ook leden van het gemeentebestuur aanwezig. Zij leggen namens het gemeentebestuur van Voorst een krans of een bloemstuk neer bij het monument.

 • Herdenking bij Gedenkhof ’t Holthuis in Twello, voorafgegaan door een Stille tocht vanaf het Marktplein in Twello, van 19.00 tot 20.15 uur. Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade is hierbij aanwezig.
 • Herdenking bij De Propeller, Hessenallee in Klarenbeek van 19.00 tot 19.30 uur. Raadslid Ingrid Aarnink is hierbij als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad aanwezig.
 • Herdenking en Stille omloop, Begraafplaats Terwolde van 19.15 tot 20.15 uur. Wethouder Rosmarijn Boender is hierbij aanwezig.
 • Herdenking Teuge, bij monument nabij KIJK! Van 18.45 tot 19.30 uur. Wethouder Bert Visser is hierbij aanwezig.
 • Herdenking bij gedenksteen in Voorst, Hoek Binnenweg-Rijksstraatweg van 19.45 tot 20.15 uur. Wethouder Peter Wormskamp is hierbij aanwezig.

Programma herdenking bij Gedenkhof 't Holthuis in Twello

De herdenking in Twello wordt voorafgegaan door een stille tocht. Alle deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op donderdagavond 4 mei vanaf 19.00 uur op het Marktplein in Twello. De stille tocht vertrekt daar om 19.25 uur.

 • 19.00 uur - Orkest aanwezig op ’t Holthuis
 • 19.00 uur - Verzamelen op het Marktplein
 • 19.25 uur - Start stille tocht
  1. Slagwerkgroep
  2. Scouting met krans van het gemeentebestuur
  3. Vertegenwoordiging gemeentebestuur en raadsleden, vertegenwoor-digingen plaatselijke belangenverenigingen, vertegenwoordigingen jongeren met ouders, vertegenwoordigingen uit het verenigingsleven, etc.
  4. Overige belangstellenden
  Route: Marktplein – Van Ghentstraat – Dorpsstraat – Binnenweg – Burgemeester van der Feltzweg – Gedenkhof ’t Holthuis
  Tot 19.50 uur speelt muziekvereniging Cadenza gepaste muziek bij ’t Holthuis
 • 19.55 uur - Aanvang herdenkingsplechtigheid
  Kranslegging door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade
  Nationale Taptoehymne onder begeleiding van het orkest
 • 20.00 uur - Twee minuten stilte
  Wilhelmus (2 coupletten)
  Toespraak door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade
  Gedicht:
  Het gedicht ‘Laten we denken’, van Marijn Sterre Huijers, winnaar van de landelijke dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” wordt voorgelezen door Tessa Wassink, winnares van de gemeentelijke voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2023.
  Hierna worden bloemen gelegd door organisaties en/of verenigingen, jongeren en overige belangstellenden.
  Terwijl de muziekvereniging speelt, verlaat de stoet langs het monument het gedenkhof.

Bij deze herdenking is Streekomroep VoorstVeluwezoom aanwezig. Zij maken een filmopname voor rechtstreekse uitzending op TV-kanaal KPN 1468,  Ziggo 49 en voorstveluwezoom.nl zodat u de herdenking ook thuis rechtstreeks kunt volgen.