Resultaten onderzoek brand Attero


Er zijn geen afwijkende concentraties schadelijke stoffen aangetroffen.

Gemeentehuis Lente

Als gevolg van de brand op zondagmorgen 3 maart 2019 bij afvalwerkingsbedrijf Attero in Wilp zijn in de omgeving geen afwijkende concentraties stoffen aangetroffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit metingen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen dagen heeft uitgevoerd. Het advies om vee binnen te houden en geen groenten uit eigen tuin te eten is hierbij ingetrokken. 

Onderzoek
De brand bij afvalverwerkingsbedrijf Attero woedde afgelopen zaterdagnacht en zondagmorgen. Er stond een grote berg afval in brand, waarbij veel rook vrijkwam. In het kader van zorgvuldigheid gaf de gemeente Voorst daarom opdracht aan het RIVM om te onderzoeken of hier gevaarlijke stoffen bij zijn vrijgekomen. 

Altijd iets hogere waardes in winter
De conclusie van het RIVM is dat bij de brand in Wilp geen schadelijke stoffen, (zoals verhoogde concentraties dioxines) zijn vrijgekomen. De gemeten waardes liggen onder de Nederlandse achtergrondconcentraties voor de winterperiode. In de winter zijn de waardes van nature hoger, vooral omdat gras in de winter nauwelijks groeit en niet gemaaid of begrazen wordt. Desondanks wijken de gemeten waardes dus niet af van het normale niveau in de winter.