‘Samen gaan we voor verstandig drankgebruik’


Verschillende partijen in Voorst sluiten een lokaal drankakkoord om samen het alcoholgebruik in de gemeente te verminderen. We spreken Robert Horstink, beleidsadviseur gezonde leefstijl bij de gemeente over de inhoud van het akkoord en de noodzaak ervan.

robert horstink

Waarom is een drankakkoord nodig?

“We willen dat iedereen in Voorst gezond kan leven en veilig opgroeien. Daar hoort ook verstandig gebruik van alcohol bij. Dat betekent bijvoorbeeld dat jongeren onder de 18 geen alcohol drinken of dat volwassenen maximaal één glas per dag drinken. En dat is in Voorst nog niet het geval. Sterker nog, in Voorst wordt flink meer gedronken dan op andere plekken in Nederland. Het zit in onze cultuur om op feestjes en op de sportclub te drinken. Dat vinden we normaal. Maar veel drinken is ongezond en zeker voor jongeren heel schadelijk.

Tuurlijk, een biertje op zijn tijd moet kunnen. Maar we willen wel dat we met zijn allen verstandiger omgaan met alcohol . En dat kun je het beste samen voor elkaar proberen te krijgen.”

Wie doen er allemaal mee aan het drankakkoord?

“Dat is zo mooi aan dit akkoord: heel veel partijen in de samenleving wilden samen optrekken om een gezondere drinkcultuur in Voorst te krijgen. Allerlei partijen hebben zich al gemeld. En dat gaat van sportclubs tot horeca en van scholen tot jongerenverenigingen zoals Peco en Pampus. En iedereen die mee wil doen, kan zich bij ons aanmelden.”

Wat gaan we merken van het drankakkoord?

“Nu nog niet zo veel, maar als we straks weer kunnen sporten, jongeren weer uit kunnen, dan zullen dingen een beetje veranderen. Dat gaat met kleine stapjes en elke partij doet het op zijn eigen manier.

Het belangrijkste is dat we gezamenlijk dezelfde boodschap uitdragen. En dat doen we onder de vlag van een grotere campagne: DAT FIX IK. Onder andere de landelijke Nix18-campagne, waarbinnen we  samen willen voorkomen dat jongeren onder de 18 roken en drinken gebruiken we binnen onze eigen DAT FIX IK-campagne. En met samen bedoelen we ouders, jongeren, horeca, sportclubs enzovoort. Vanuit DAT FIX IK! sturen we bijvoorbeeld een brief naar ouders met een kind dat onlangs naar de middelbare school is gegaan. Daarin stimuleren we ouders om met kinderen te gaan praten over alcohol en geven we gesprekstips.

Verder zorgen we voor een gezonde omgeving voor kinderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat op de voetbalclub voor 14 uur geen alcohol meer wordt geschonken. Of dat bij een event van de jongerenvereniging een stand staat waar ook de handhavers van de gemeente staan om voorlichting te geven voor drankgebruik. We laten met een feest zien dat een feest zonder alcohol ook heel vet kan zijn. En we trekken als gemeente, horeca en evenementen samen op bij de handhaving van regels rond alcoholgebruik. Vooral dat laatste is winst.”

Wat hopen jullie te bereiken met het drankakkoord?

“Ik hoop heel erg dat er een nieuwe norm ontstaat waarbij alcohol drinken niet meer vanzelfsprekend is. Met af en toe drinken is niks mis, maar de cultuur dat alcohol drinken er nu eenmaal bij hoort, daar moeten we vanaf.  Nu moeten mensen zich soms verantwoorden waarom ze een colaatje drinken in plaats van bier. Dat zie ik graag anders. Op naar een verstandig gebruik van alcohol in de gemeente Voorst.”