Spoel doekjes niet door het toilet


Door de coronacrisis is men aan het poetsen geslagen. En nemen rioolverstoppingen toe.

Bron: GAW | Stichting RIONED

Op dit moment lopen in de gemeente veel rioolpompen vast door hygiënedoekjes die door de toiletten worden gespoeld. We snappen dat iedereen in deze coronacrisis - meer nog dan normaal - aan het poetsen is. Hiermee voorkomen we immers nieuwe besmettingen. Bent u echter klaar met poetsen, gooi uw schoonmaakdoekjes, washandjes en keukenpapier dan bij uw restafval. Spoel ze niet door het toilet! We komen zelfs handschoenen en mondkapjes tegen.

Billendoekjes

Ook merken we dat billen- en snoetpoetsdoekjes voor de baby’s veelvuldig door het toilet worden gespoeld. Ook dit verzamelt zich in de rioolpompen, waardoor deze vastlopen. Ook kunnen de doekjes verstoppingen veroorzaken in de leidingen waardoor het rioolwater niet weg kan en in de toiletten of op straat naar boven komt. Dit leidt tot overlast en onnodige onderhoudskosten.

Denk aan de monteurs

Inmiddels is aangetoond dat het coronavirus in rioolwater voor kan komen. Dit levert voor u als gebruiker geen problemen op. Maar voor het personeel van de ontstoppingsbedrijven en de onderhoudsmonteurs kan dit wel gevaarlijk zijn. Zij moeten namelijk de vastzittende doekjes met de handen verwijderen uit de pompen. Natuurlijk worden hierbij voorzorgsmaatregelen getroffen, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!