Subsidie zonnepanelen nu ook voor mkb


De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is met ingang van 1 januari 2021 tijdelijk uitgebreid.

Zonnepaneel

Deze regeling bestaat al een paar jaar, maar voorheen viel zonne-energie hier niet onder. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting kunnen nu ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen en windturbines. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zonnepanelen is beschikbaar voor onder andere mkb-bedrijven en maatschappelijk vastgoed met een kleinverbruikersaansluiting, zoals scholen en sportverenigingen. Particulieren komen niet in aanmerking voor deze investeringssubsidie. Zij kunnen wel de BTW (21%) terugvragen.

Voorwaarden

De ISDE-subsidie kan alleen aangevraagd worden door zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting. Deze aansluiting heeft een maximale doorlaatwaarde van 3x80 Ampère. Daarnaast moet het netto verbruik via de kleinverbruikersaansluiting in het vorige jaar minimaal 50.000 kWh zijn geweest. Gebruikers met een grootverbruikersaansluiting kunnen aanspraak maken op de SDE++-subsidie.

De aanvrager komt voor de subsidie voor zonnepanelen in aanmerking als het gezamenlijk piekvermogen van de panelen tussen de 15 kW en 100 kW ligt. Aanvragen kunnen worden gedaan van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heeft u een bedrijf in Apeldoorn, Epe of Voorst met een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3*80A), en bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de ISDE? Neem dan voor kosteloos en onafhankelijk advies contact op met de Taskforce Zonne-energie via zon@ovij.nl of kijk op www.ovij.nl/zon