Theo Schreurs onderscheiden


Gemeentelijke onderscheiding ‘De Gulden Keper’ voor beeldend kunstenaar Theo Schreurs.

Theo Schreurs

Theo Schreurs (1939) uit Deventer ontving zaterdag 18 mei 2019 uit handen van burgemeester Jos Penninx  de gemeentelijke onderscheiding ‘De Gulden Keper’ als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere verdiensten gedurende vele jaren voor de gemeente Voorst en omgeving.

Hij heeft in de afgelopen decennia veel betekend op het gebied van onderwijs, jeugd en kunst en cultuur in de gemeente Voorst en omstreken. Enkele voorbeelden hiervan zijn zijn werkzaamheden als leraar op de basisschool Bussloo en het mede-oprichten van en zijn jarenlange inzet voor jeugdsoos Pampus (1968 – 1984). Dat deze inzet en bijdrage geen tijdelijke invloed heeft gehad blijkt onder andere uit het gegeven dat jeugdsoos Pampus in 2018 zijn 50 jarig jubileum heeft gevierd en een bekend begrip is in de gemeente Voorst en omgeving.

Ook startte Schreurs in 1975 samen met Pastor Meinhout de actie ‘Help Harrie’, gericht op de Filipijnen, dat duizenden guldens opbracht. Hij was de bedenker van de Nationale kampioenschappen ‘Bielzen zagen’ (waarmee hij geregeld het landelijk nieuws haalde) en regisseerde zowel het toneelstuk ‘Het lijk is zoek’ als de CUPA Revue ter gelegenheid van het 50-jarig en 60-jarig jubileum.

Ook was hij zeer behulpzaam als gastheer bij de inloop van House of Hope Deventer. Hier hielp hij met het verzorgen van de warme maaltijd op de maandagmiddagen.

Op het gebied van kunst en cultuur heeft hij een enorme bijdrage geleverd. Kunst, cultuur en beeldhouwen is met recht zijn levenspassie te noemen. Hij was jarenlang cursusleider van de beeldhouwgroep Wilpse Klei. In zijn atelier in de Posterenk heeft hij menig sculptuur gemaakt en zijn prachtige robuuste bronzen beelden zijn op vele plekken in de gemeente en omgeving te bewonderen. 

Een van zijn meesterwerken is het bronzen borstbeeld van wijlen Joop den Uyl, dat hij in 1992 maakte. Dit beeld staat sindsdien in de Tweede Kamer. En voor de nabestaanden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vervaardigde hij een beeld dat nu in het Centrum 40-45 te Oegstgeest staat. 

Wanneer je over de dijk rijdt naar Olst kun je niet om zijn ‘Neerslager’ heen. Op de dijk te Wilp pronkt al jaren  ‘Meisje in de Wind’. Ook heeft hij het bronzen beeld ‘Het Formulier’ gemaakt dat voor het Voorster gemeentehuis staat. Een kleiner afgietsel hiervan is de gemeentelijke onderscheiding ´t Formulier. 

Een van Schreurs’ recentere beelden is ‘Lebuïnus’, dat binnenkort geplaatst wordt in Wilp nabij de Dorpskerk: de plek waar destijds de monnik Lebuïnus zijn kerk bouwde. Ook nu zijn conditie wat minder wordt geeft hij nog een keer per twee weken boetseerles. Theo Schreurs heeft zich langdurig en in meer dan gewone mate verdienstelijk gemaakt voor de gemeente Voorst en omstreken.