Met de groei van zonne-energie vraagt u zich misschien af: is het slim om een thuisaccu aan te schaffen? Dat klinkt aantrekkelijk, maar is het een verstandige investering? We zetten de overwegingen voor u op een rij.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisaccu is een grote oplaadbare batterij. Wekken zonnepanelen meer stroom op dan u op dat moment verbruikt? Dan wordt de overtollige stroom opgeslagen in deze batterij tot hij vol is. Heeft u stroom nodig en wekken uw zonnepanelen op dat moment geen energie op? Dan wordt eerst de stroom uit de thuisbatterij gebruikt. Qua formaat kunt u een thuisbatterij vergelijken met een CV-ketel. Een thuisbatterij is alleen wat zwaarder.
Waarom een thuisbatterij soms interessant is
- Meer eigen verbruik van zonnestroom
Een accu helpt om overdag opgewekte zonne-energie op te slaan, zodat u deze 's avonds zelf kunt gebruiken. Zo hoeft u ’s avonds dus geen, of minder, stroom van het net af te nemen.
- Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
Met een thuisaccu ligt de regie meer bij uzelf; u bepaalt wanneer u de opgeslagen energie gebruikt. U bent meer onafhankelijk en u heeft meer controle over uw energievoorziening.
- In de toekomst financieel voordeel
De salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat u minder vergoeding krijgt voor stroom die u terug levert aan het net. Een thuisaccu kan dan helpen om méér van uw eigen stroom te gebruiken, wat financieel aantrekkelijker is.
Waarom een thuisbatterij nog niet rendabel is
- Hoge aanschafkosten
De prijs van een thuisaccu ligt momenteel tussen de €4.000 en €10.000, afhankelijk van capaciteit en merk. Dit vraagt om een hoge investering en zorgt voor een lange terugverdientijd. Op dit moment is de terugverdientijd van thuisaccu’s in het algemeen langer dan de levensduur van de accu. Dit kan in de toekomst anders worden, bijvoorbeeld als de stroom op drukke uren (zoals rond etenstijd) duurder wordt dan nu het geval is.
- Beperkte opslagcapaciteit
In de zomer wekt u vaak meer stroom op dan u verbruikt, maar een doorsnee thuisaccu kan niet heel veel stroom opslaan: vaak alleen genoeg voor het stroomverbruik van één avond of nacht. Daarnaast kunt u de opgeslagen energie maar een enkele dag bewaren. Met een thuisbatterij kunt u dus niet ’s zomers stroom opslaan voor de winter.
- U blijft afhankelijk van het energie-net
In de winterperiode, wanneer u weinig zonne-energie opwekt, kunt u ook weinig energie opslaan. In de winterperiode blijft u dus afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Voorkom netcongestie
Sommige populaire thuisbatterijen handelen, zonder dat u dat merkt, op de landelijke elektriciteitsmarkt. Deze handelsmarkt-thuisbatterijen leveren stroom aan het net als landelijke stroomprijzen hoog zijn of nemen stroom af als de prijzen laag zijn. Daardoor wordt de thuisbatterij financieel interessanter. Maar door dat handelen verergeren deze batterijen op bepaalde momenten de stroombelasting van het lokale elektriciteitsnet. Daarom zijn netbeheerders zoals Liander nog geen voorstander van thuisbatterijen. Er moeten eerst duidelijke afspraken komen met leveranciers van thuisbatterijen over het voorkomen van extra netcongestie. Overigens neemt het financieel voordeel van handelsmarkt batterijen af, omdat er steeds meer van deze batterijen worden aangeschaft, waardoor zij elkaar gaan beconcurreren.
Nog geen duidelijke winst voor het milieu
Het (liefst langdurig) opslaan van duurzame energie wordt steeds belangrijker, omdat er soms veel teveel duurzame stroom wordt opgewekt en vaak veel te weinig. Helaas kost het maken van huidige thuisbatterijen nog veel energie en zorgt de winning van grondstoffen voor de batterijen voor veel milieuproblemen. Enkele grondstoffen worden daarnaast onder dubieuze arbeidsomstandigheden gemaakt. Pas bij een duurzame productie, met hergebruik van alle materialen, valt de balans positief uit. Zover zijn we nog niet.
Meer weten
Kijk voor meer informatie over onder andere thuisbatterijen op ons energieloket via: regionaalenergieloket.nl/voorst.