Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten aanvragen (TONK)


Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar voor een deel uitvoeren. Hierdoor hebben veel mensen nu minder inkomen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Daarom is er de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). Dit is een uitkering om u te helpen bij uw woonkosten.

De TONK regeling is er niet alleen voor ondernemers, maar ook voor flexkrachten zonder WW-rechten, zelfstandigen met een werkende partner of mensen met een eigen bedrijfje. Zij vallen bij andere regelingen soms tussen wal en schip, maar kunnen via de TONK alsnog geld krijgen om de vaste lasten te betalen.

De hoogte van de TONK-uitkering hangt af van uw situatie. De gemeente kijkt hiervoor naar:

  • de hoogte van uw (woon)kosten
  • uw inkomen
  • welk deel van de kosten u nog zelf kunt betalen

U krijgt de TONK-uitkering maximaal 6 maanden: van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Korter kan ook. U kunt TONK met terugwerkende kracht aanvragen. Vraagt u TONK bijvoorbeeld in maart 2021 aan? Dan kan de ondersteuning ingaan op 1 januari 2021. Krijgt u een TONK-uitkering en verandert er iets in uw situatie? Geef dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Bijvoorbeeld als uw inkomsten veranderen. Of als u verhuist of gaat samenwonen.

Kijk voor meer informatie op www.voorst.nl/tonk