Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) verlengd


Is uw inkomen aanzienlijk gedaald als gevolg van de coronacrisis en kunt u hierdoor de huur, hypotheek of servicekosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. TONK is een financiële tegemoetkoming voor iedereen die de vaste lasten niet meer kan betalen als gevolg van de coronacrisis. De looptijd van de regeling is met 3 maanden verlengd en loopt nu tot en met 30 september 2021.

tonk regeling

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de TONK is dat u niet, of onvoldoende, aanspraak kunt maken op andere regelingen. U kunt bijvoorbeeld voor de TONK in aanmerking komen als u uw baan bent verloren en geen recht (meer) heeft op een uitkering. Of als u als zelfstandige door de coronamaatregelen opdrachten verliest, maar geen aanspraak kunt maken op de Tozo. U komt ook voor de TONK in aanmerking als u sinds vorig jaar al een uitkering (WW, bijstand of Tozo) ontvangt vanwege de coronacrisis, maar de hoogte van de uitkering onvoldoende is om uw vaste lasten te betalen.  

U kunt de TONK-uitkering nu maximaal 9 maanden krijgen, van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021. Korter kan ook. De hoogte van de TONK-uitkering hangt af van uw situatie. De gemeente kijkt hiervoor naar:

  • de hoogte van uw (woon)kosten,
  • uw inkomen,
  • welk deel van de kosten u nog zelf kunt betalen.

Heeft u vragen over de TONK-uitkering? Of heeft u een TONK-uitkering en verandert er iets in uw situatie? Bijvoorbeeld door een verandering in uw inkomsten, een verhuizing of samenwonen? Neem dan snel contact op met een klantmanager van het Sociaal Domein: 0571- 27 99 11.