Toch een Opschoondag op 19 september!


Jaarlijks vindt in maart de Landelijke Opschoondag plaats. Dit is een initiatief van Nederland Schoon waarbij vrijwilligers in Nederland de straat op gaan om samen zwerfafval op te ruimen.

Opschoondag

De originele Opschoondag in maart kon niet doorgaan wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu is er goed nieuws. Er komt nu toch een Opschoondag dit jaar op 19 september!

Schone buurt

‘In plaats van een frisse start van de lente, gaan we op 19 september aan de slag voor een schone aftrap van de herfst’, zegt Nederland Schoon. De Opschoondag is een dag waarop verenigingen, buurten en bewoners samen kunnen komen om zich in te zetten voor een omgeving zonder zwerfafval. Daarom vindt ook de gemeente Voorst dat de Opschoondag door moet gaan! Op 19 september is het ook World Cleanup Day. Dat is een initiatief van de Plastic Soup Foundation en staat ook voor een afvalvrije omgeving.

Gratis werkmateriaal

De gemeente Voorst stelt gratis het benodigde materiaal voor het opruimen beschikbaar. Vrijwilligers kunnen veiligheidshesjes, knijpers en vuilniszakken ophalen. Dit materiaal is het hele jaar door beschikbaar voor vrijwilligers die zwerfvuil opruimen. Na de schoonmaakactie haalt de gemeente de zakken met zwerfafval weer op. Er is een kleine vergoeding van € 5 per volle zak (maximaal € 50 per groep).

Samen opruimen

Iedereen kan zich opgeven bij de gemeente om samen zwerfafval op te ruimen. Bijvoorbeeld samen met uw buurt, sportvereniging of gezin. Het is een goede aanleiding om samen te werken. En een bijdrage te verdienen voor bijvoorbeeld een teamuitje of iets anders. En de buurt of omgeving wordt weer een stukje schoner en mooier!

Richtlijnen RIVM

Bij de Opschoondag volgen we de richtlijnen van het RIVM. Alle deelnemers krijgen in aanloop van de Opschoondag bericht over wat deze richtlijnen op dat moment inhouden.

Aanmelden

Wilt u de handen uit de mouwen steken? Alleen of samen met uw buren of clubleden? Meldt u dan voor 11 september aan door een mail te sturen naar opschoondag@voorst.nl. De gemeente zorgt er dan voor dat het benodigde materiaal voorafgaand aan de Opschoondag voor u klaarstaat. Na de Opschoondag halen we de volle zakken met zwerfafval weer bij u op.

Vragen?

Heeft u vragen? Liever een ander datum? Neem dan gerust contact op met de gemeente via opschoondag@voorst.nl.