Uitreiking Koninklijke onderscheiding in de gemeente Voorst


Op vrijdag 1 april werd huisarts Frits Spijker koninklijk onderscheiden door locoburgemeester Hans van der Sleen. De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheid als huisarts in de bestuurskamer van SV Voorwaarts aan de Kerklaan in Twello.

 

De heer F.J. Spijker is sinds 1987 huisarts in Twello. Na een periode van 35 jaar als zeer betrokken huisarts in zijn woonplaats Twello wordt Frits Spijker op 1 april, bij zijn afscheid als huisarts benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Spijker was zeer geliefd onder zijn patiënten en personeel. Ook was hij altijd zeer betrokken bij al zijn patiënten en heeft hij altijd aandacht gehad voor het hele gezin in de praktijk.

Gedurende zijn loopbaan heeft de heer Spijker zich vanuit zijn functie als huisarts veel en langdurig ingezet voor diverse verenigingen, waarbij het medische aspect, gezondheid en sportiviteit sleutelwoorden zijn.

Zo’n 30 jaar geleden is Sportief Evenwicht Twello opgericht. Vanuit zijn functie als arts is de heer Spijker mede oprichter en bestuurder. De heer Spijker heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting en ontwikkeling van Sportief evenwicht Twello. Deze vereniging werd opgericht met als doel het sporten mogelijk te maken voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Mede dankzij zijn inzet is Sportief Evenwicht Twello een vereniging geworden die in een behoefte voorziet, in volle bloei is en waarbij de heer Spijker nog steeds erg betrokkenen is. Vanuit zijn professie als arts bewaakt hij op vrijwillige basis het medisch aspect van de sporters van deze bijzondere doelgroep. Zijn belangrijke bijdrage op het gebied van gezondheid aan deze bijzondere doelgroep is bijzonder en typeert hem als arts.

In 2018 was decorandus tijdens het evenement, de 24 uurs wandelestafette Samenloop voor Hoop van het KWF kankerbestrijding, de grote “kartrekker” voor Sportief Evenwicht Twello.

Vanaf 2004 heeft decorandus bij sportvereniging Voorwaarts diverse vrijwilligerstaken vervuld, zoals leider van het team C1 en een aantal jaren heeft hij deel uitgemaakt van de commissiedienst. Dit alles handelend vanuit betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Momenteel is decorandus nog steeds vertrouwenspersoon van de sportvereniging.

Als oprichter en bestuurslid van de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen Deventer heeft de heer Spijker er zo'n 12 jaar lang voor gezorgd dat de medische kennis en kunde op niveau bleef van de huisartsen in de regio Deventer en omgeving. Hij organiseerde nascholingen en gaf lezingen.

Ook heeft decorandus zo’n 12 jaar jaarlijks belangeloos examens afgenomen van ehbo cursisten die hierdoor het ehbo diploma hebben behaald bij de toenmalige ehbo vereniging Duistervoorde. Ook gaf hij lezingen over diverse medische onderwerpen zoals diabetici en osteoporose.

Een zeer lange periode van zijn leven heeft hij zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor de samenleving waarin de mens centraal staat, in het bijzonder voor Twello.

De heer Spijker draagt de praktijk over aan dr. Kik en dr. Van de Kamp.