Update duurzame renovatie gemeentehuis


Wederopbouw in volle gang

Half januari zijn we echt begonnen met een zichtbare wederopbouw van ons gemeentehuis. De start van de zogeheten ‘realisatiefase’. In deze update vertellen we meer over een aantal bepalende en kenmerkende elementen voor het nieuwe gemeentehuis.

 

duurzame renovatie in beeld

Een nieuwe entree

De nieuwe entree komt aan de noordzijde van het gebouw, met de ingang richting de Schoolstraat. De oude entree met het voorplein wordt volledig overdekt. Hier krijgen de raadszaal en de centrale hal hun nieuwe plek.

Een recht gebouw

Het oude gebouw kenmerkte zich door allerlei inhammen en uitstulpingen. Niet de meest ideale situatie. Het nieuwe gebouw wordt daarom uitgelijnd en dus veel rechter. De fundering wordt voor dit zogenaamde ‘rechtkanten van een gebouw’ aangepast.

Verwarmen en koelen met een ijskelder

Het oude gebouw werd verwarmd door klassieke gasketels. Het openen van de ramen moest voor verkoeling zorgen. Het vernieuwde gebouw is straks gasloos en wordt verwarmd en gekoeld door een ijskelder. Deze ijskelder werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast thuis, bij het inwendig koelen van de koelkast komt aan de achterzijde warmte vrij.  In de winter maakt de ijskelder ijs. Hierbij komt zoveel warmte vrij, dat het gebouw er mee verwarmd kan worden. In de zomer wordt het ijs gesmolten en met het ijswater wordt het gebouw gekoeld. De ijskelder komt ondergronds voor het gebouw te liggen.

Planning

We verwachten dat we aan het eind van dit jaar zo goed als klaar zijn met de wederopbouw. En dat we dan zelfs al met de inrichting kunnen starten. De inrichting moet begin 2022 klaar zijn. We houden u uiteraard op de hoogte van de voortgang en de planning!

Verbouwing in beeld

Het digitale fotoalbum 'Verbouwing in beeld' is geüpdate. Bekijk hier de foto's van de realisiatiefase.