Vaccineren tegen HPV-kanker


Alle jeugdigen krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het HPV (humaan papillomavirus).

 

Waar en wanneer?

GGD Noord- en Oost-Gelderland start vanaf 18 maart weer met vaccineren tegen HPV. Jeugdigen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat hoe je een afspraak kan maken voor de vaccinatie.

Inhaalvaccinaties

De GGD biedt 4-18 jarigen de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 31 00 doorkiesnummer 3 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur).

Voor meer informatie over vaccinaties bij de GGD ga naar: www.ggdnog.nl.

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De 2 gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Andere vormen zijn kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte.  

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De vaccinatie werkt het beste als een kind nog niet in aanraking gekomen is met het virus, daarom krijgen jeugdigen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging. 

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Een HPV-infectie kan ook vormen van kanker veroorzaken bij mannen. Daarom is het belangrijk ook jongens te vaccineren, zodat zij ook beschermd zijn tegen kanker door HPV. Daarnaast draagt vaccineren bij aan de bescherming van de bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker: hoe meer mensen immuun zijn voor een infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.

Meer informatie

Voor meer informatie over de HPV-vaccinatie: rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv.
Heb je vragen over vaccinaties? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen.