Vanaf de bank op bezoek bij een duurzaam huis


Huiseigenaren delen digitaal ervaringen over energiezuinig en aardgasvrij wonen.

Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt de unieke kans om via videoverbinding binnen te kijken in een duurzaam huis. Geert Jan te Wierik uit Teuge geeft op 6 juni uitleg over zijn aardgasvrije jaren ’70- woning met onder meer een warmtepomp. Harry Stolk uit Wilp laat op 9 juni zien hoe je met een relatief klein budget veel energie kunt besparen. Mensen die graag deelnemen aan een van de online thematours, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Energiebesparing

“We hebben eerst alles geïsoleerd”, vertelt Geert Jan te Wierik over de verbouw van zijn woning. “Het dak van binnenuit, de muren van buitenaf en de kozijnen lieten we vervangen.” In 2018 kwamen er zonnepanelen op het dak en in 2019 is een lucht/water-warmtepomp geïnstalleerd. Tijdens de online thematour helpt hij anderen graag op weg door zijn ervaringen te delen. Harry Stolk woont in een jaren ’30-woning in Wilp. Hij nam veel maatregelen om energie te besparen, zoals zuinige apparaten, HR++-glas en isolatie. “Tijdens de thematour laat ik zien dat je een kleine investering veel kunt bereiken. Ik heb de kosten en baten bijgehouden, dus kan laten zien wat het resultaat is. Als we allemaal iets kleins doen, dan hebben we al een groot gedeelte van het probleem opgelost.”

Online thematours

Dit voorjaar vinden in heel Nederland online thematours plaats. Deze zijn een alternatief voor de reguliere thematours, waarbij mensen op bezoek gaan bij een duurzame woning. Via videoverbinding geven huiseigenaren een presentatie over de duurzame maatregelen. De bezoekers krijgen de kans om in gesprek te gaan met de huiseigenaar, en om zo tot een plan te komen voor hun eigen woning. Per online thematour zijn acht plekken beschikbaar. Een actueel overzicht van alle thematours is te vinden via duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Na inschrijving ontvangen deelnemers een e-mail met uitleg over de deelname.

Nationale Duurzame Huizen Route

De thematour wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Voorst en is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.