Vervoersverbod vanwege vogelgriep in Eefde


Bij een pluimveebedrijf in Eefde is een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen is er een vervoersverbod ingesteld in een zone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf in Eefde. Dit vervoersverbod geldt ook in een gedeelte van de gemeente Voorst

 

Klik hier om te zien waar de vervoersbeperking geldt. 

 

Vervoers- en jaagverbod

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels, en op broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het vervoersverbod voor mest van vogels, gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Het is bijvoorbeeld verboden om in dit gebied te jagen op eenden. Het is ook verboden om te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Maatregelen om verspreiding te voorkomen

Naast het vervoersverbod gelden nog altijd de landelijke maatregelen. Zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Risicovogels zijn bijvoorbeeld hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. En er is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Ziet u een dode vogel?

  • Raak de vogel(s) niet aan!
  • Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten: 045-54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen op deze pagina.