Vier de Dag van de Aarde!


Vandaag is alweer de 50ste editie van de Dag van de Aarde.

Vandaag is alweer de 50ste editie van de Dag van de Aarde. Een goed moment om stil te staan bij het behoud en de bescherming van de aarde. Doet u ook mee?

Wat is de dag van de aarde? 

Al sinds 1970 wordt op of rond 22 april in veel landen een zogenaamde Earth Day gehouden. Oorspronkelijk komt het idee uit de Verenigde Staten in 1970, en sindsdien doen er miljoenen mensen aan mee op allerlei manieren in maar liefst 175 landen. Tijdens deze dagen worden er talrijke activiteiten georganiseerd die mensen laten nadenken over hun eigen gedrag en de invloed hiervan op de aarde. 

Iedereen kan bijdragen

Nu we met z’n allen massaal thuis zitten, is dit het perfecte moment om nieuwe duurzame alternatieven uit te proberen. Zelfs als u denkt dat u als persoon niet veel kan bereiken, zijn de gevolgen groot. Hier geldt: kleine dingen maken het verschil! Wie bewuster leeft, draagt een steentje bij aan de bescherming van onze planeet. 

Begin in uw eigen tuin

Wist u dat uw eigen tuin een waar natuurparadijs is? U hoeft niet per se naar een bos om de natuur te beleven. Stiekem is uw eigen tuin ook al een prachtige plek voor de natuur. Vogels zoals merels, koolmezen en roodborstjes maken graag gebruik van tuinen om in te nestelen of voedsel te zoeken. En wist u dat bloemen nectar leveren en daardoor een belangrijke voedselbron zijn voor vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen? U kunt deze nuttige diertjes helpen door ervoor te zorgen dat er veel bomen, struiken en nectarplanten in uw tuin staan. Verder zijn er talloze mogelijkheden om uw tuin te verduurzamen: maak bijvoorbeeld een eigen composthoop, kweek uw eigen groenten en fruit of  installeer een bijen,- of insectenhotel.

Eet bewust

Door uw eetpatroon aan te passen, neemt uw grote duurzame stappen. Wist u dat eten en drinken alleen al zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting? Het maakt veel verschil als u bijvoorbeeld minder dierlijke producten eet en geen eten weggooit. In de supermarkt kun u letten op keurmerken voor duurzame voeding. En hebt u al er eens aan gedacht om seizoensgroente en fruit te kopen? 

Voorkom afval

Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. U bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kunt u uw eigen afvalberg flink kleiner maken:

  1. Probeer wat stuk is te repareren
  2. Maak een ander blij: verkoop, ruil of deel
  3. Neem altijd uw eigen tas mee naar de supermarkt
  4. Download de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal voor al uw vragen over het scheiden van afval 

En wat gaat u doen op de Dag van de Aarde? Klein of groot, iedere verandering draagt bij aan een betere toekomst! Voor meer informatie en tips, kijk op milieucentraal.nl