Voor iedere tuin een boom


Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Sommige bomen zijn een voedselbron voor mens en dier, met ieder jaar volop fruit, zaden of noten.

Plant een boom

Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Veel mensen weten het bos te vinden om te ontspannen. Maar ook in eigen tuin is het volop genieten van de natuur dichtbij, met meer groen en het planten van een boom.

De juiste boom, op de juiste plek

Bomen zorgen ook voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past. Voor de meeste tuinen in Nederland geldt een zeer kleine (tot 6 meter hoog) tot kleine boom (max. 10 meter hoog). Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder. Bepaal vooraf altijd goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of inkijk.

Plant een boom voor de toekomst

Een boom plant u voor de toekomst! Daarom een paar tips om vooraf goed rekening mee te houden om eventuele last voor uzelf of de buren te voorkomen.

  • Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter overwinteren veel dieren hierin of vinden er hun voedsel in. En in het voorjaar is de bodemstructuur in de tuin gratis verbeterd.
  • Bomen houden niet van verharding op de wortels. Plant een boom dus niet te dicht bij de gevel of het terras.
  • Onderzoek vooraf goed op welke plek u graag schaduw in de tuin wilt hebben.
  • Sommige bomen krijgen makkelijk luis, verliezen kleverige knoppen in het voorjaar of veroorzaken hooikoorts.
  • Geef zoveel mogelijk informatie over uw tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat u samen de juiste boom voor de juiste plek uitkiest. Vraag om advies hoe de boom op de juiste manier geplant kan worden.
  • Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar. De bomen zijn dan in rust. In het voorjaar kunnen bomen ook geplant worden, maar de laatste jaren is het steeds vaker al warm met amper regen. Extra water geven is dan noodzakelijk.

Heeft u zelf geen tuin? Doe dan mee aan de landelijke actie voor nieuw bos in elk van de 12 provincies. Daarmee draagt u uw boompje bij aan een groener Nederland. Zie ook: www.eo.nl/programmas/nederland-plant-bomen