Voorkom te hard rijden: check regelmatig uw snelheid


Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. U kunt te hard rijden voor-komen door regelmatig uw snelheid te checken.

voorkom te hard rijden

Af en toe rijdt u als bestuurder een paar kilometer te hard. Soms onbewust. Bijvoorbeeld als u met het verkeer meerijdt of als de gedachten afdwalen. Maar soms rijden we ook bewust te hard. Vaak is haast of stress dan de oorzaak.

Zo'n overtreding lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de bebouwde kom waar u regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomt. En waar u vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers.

Nat wegdek en 30 of 40 km/u maken een groot verschil

Een nat wegdek en een snelheid van 30 km/u of 40 km/u maken een groot verschil voor de lengte van de remweg. Een paar kilometer boven de limiet lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de drukke bebouwde kom met fietsers, voetgangers en spelende kinderen. Het gedrag van alle verkeersdeelnemers is niet altijd voorspelbaar. Bij een aanrijding is de kans groot dat ze gewond raken. Een aanrijding met een voetganger bij 30 km/u is vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flatgebouw. Zo’n ongeluk kost één op de tien voetgangers het leven. Bij 50 km/u komt de klap overeen met een val van de derde verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. En bij 80 km/u overlijdt zelfs 90% van de voetgangers. Voorkom daarom te hard rijden, en check regelmatig uw snelheid!

Check daarom, uiteraard wel met aandacht voor de weg, regelmatig de snelheid. Zo rijdt u nooit ongemerkt te hard.