Voorst 160e gemeente met Greenwheels-auto | Deelauto bij NS-station Twello meteen al populair.


Recent is de eerste Greenwheels-deelauto in de gemeente Voorst geplaatst en wel bij het NS-station in Twello. De bekende rode auto’s staan op vaste locaties en zijn een uitkomst voor mensen die af en toe een auto nodig hebben. Een versnelde groei is volgens Greenwheels noodzakelijk vanwege de stijgende vraag deelvervoer in Gelderland.

wethouder bert visser bij greenwheel auto

De gemeente Voorst zet met het plaatsen van de deelauto’s een stap naar een meer duurzaam mobiliteitsbeleid. Bert Visser, wethouder: “Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt binnen de gemeente Voorst en deelmobiliteit is hier een onderdeel van. Het delen van transportmiddelen zorgt voor minder auto’s op de weg en draagt bij aan CO2-reductie. Toen twee inwoners van Twello contact opnamen omdat zij meer informatie wilden over de mogelijkheid van deelauto’s binnen de gemeente, waren wij meteen enthousiast. Op deze manier bieden wij inwoners die af en toe een auto nodig hebben de mogelijkheid om dat op een duurzame manier te doen. Het bespaart kosten, vermindert uitstoot en je draagt meteen bij aan een schoner milieu. We stimuleren dat mensen wat vaker de fiets of het OV pakken om het milieu te besparen. En nu met de keuze om een deelauto te gebruiken, ontstaat er een mix aan mogelijkheden die allemaal bijdragen aan het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente.”

Minder auto’s op straat

Met de toevoeging laat Greenwheels zien snel op de groeiende vraag te kunnen inspelen. Het autodeelbedrijf is blij met de interesse naar deelvervoer, omdat deelauto’s een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in steden. De impact op steden is bewijsbaar aanzienlijk. Ongeveer 24 gebruikers delen samen één Greenwheels-auto en zorgen per geplaatste deelauto zo voor gemiddeld 11 auto’s minder op straat blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng*.

Meteen al populair

De nieuwe auto betreft er een van het type Volkswagen up!, een compacte, zuinige auto. De deelauto staat er nu enkele weken en is al razend populair, met name als ‘last mile’ oplossing voor mensen die via het treinstation van Twello naar een locatie elders in Voorst en omstreken reizen. De nieuwe auto op het P+R terrein heeft een vaste parkeerplaats, te lokaliseren met behulp van de Greenwheels app. Een deelauto betaal je alleen bij gebruik. Iedereen met een rijbewijs kan zich aanmelden bij Greenwheels via de website of via de app. De deelauto kan worden geopend via de app of met een OV-Chipkaart.

Uitbreiden naar nieuwe gebieden

Het autodeelbedrijf, dat al bijna 27 jaar bestaat, blijft groeien. In 2021 werden 236 auto’s toegevoegd aan de landelijke vloot. Voor 2022 staat de teller inmiddels op ruim 300. Er rijden bijna 2.500 deelauto’s van Greenwheels rond in Nederland. In de beginjaren groeide het bedrijf vooral hard in de grote steden, maar ook daarbuiten wil Greenwheels steden leefbaarder maken door te zorgen dat er minder auto’s op straat staan. Greenwheels-directeur Andrew Berkhout is dan ook blij met deze stap: “Als grondlegger van autodelen in Nederland helpen we gemeenten om Nederland leefbaarder te maken. Dat maken we waar door onze deelauto’s te plaatsen in nieuwe gebieden waar vraag is en Nederlanders nog meer te stimuleren mee te doen aan de deelcultuur. Tegelijkertijd werken we hard aan de verduurzaming van de bestaande vloot. We verwachten in de komende jaren ook veel elektrische deelauto’s op verschillende plekken in Nederland te kunnen plaatsen. Onze ambities zijn groot. We denken graag mee met de gemeente Voorst over de mobiliteit van de toekomst.”