VOORST GAAT VOOR DUURZAAM | Altijd duurzame elektriciteit met een boerderijmolen


Grote agrarische bedrijven gebruiken veel energie voor hun machines, de ventilatie, de koeling en warm water. Met wind- en zonne-energie kan een groot deel van de benodigde energie gemakkelijk en duurzaam opgewekt worden.

Een kleine windmolen, bijvoorbeeld, produceert net zoveel elektriciteit als een groot dak vol zonnepanelen. En met de nieuwe energieprijzen laat de molen zich goed terugverdienen. Daarom biedt het bestemmingsplan ruimte om een boerderijmolen te plaatsen.

Goede opbrengst

Een boerderijmolen produceert dan wel minder stroom dan een grote windturbine, maar de opbrengst evenaart al snel de opbrengst van een flink dak met ongeveer 90 zonnepanelen. De opbrengst van de huidige generatie boerderijmolens is ondertussen al veel beter dan die van de eerste generatie boerderijmolens. Met de stijgende energietarieven verdient u de molen in 10 tot 14 jaar terug. En de boerderijmolen is ook een perfecte aanvulling op zonnepanelen, omdat de molen ook bij slecht weer en ’s nachts draait. Daardoor produceert u altijd duurzame elektriciteit!

Toekomst voor kleine windmolens

Tijdens gesprekken tussen de gemeente Voorst en bewoners bleek dat veel mensen kritisch zijn over grote windturbines in het landschap. Wel zien inwoners een toekomst voor kleine windmolens. Dat is begrijpelijk. De hoogte van een boerderijmolen is vergelijkbaar met een flinke boom en hij maakt nauwelijks geluid of slagschaduw. Binnen de gemeente Voorst draaien nu al 2 kleine windmolens.

Boerderijmolens toegestaan binnen bestemmingsplan

De gemeente Voorst heeft de plaatsing van boerderijmolens in het Bestemmingsplan buitengebied mogelijk gemaakt. Een agrarisch bedrijf, mag binnen het agrarisch bouwvlak, in principe 1 boerderijmolen plaatsen met een maximale ashoogte van 15 meter. Wel moet u hiervoor vooraf een vergunning aanvragen via het omgevingsloket.nl

Heeft u Interesse in een boerderijmolen? Neem dan contact op met een molenleverancier naar uw keuze. Heeft u vragen over het plaatsen van een boerderijmolen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@voorst.nl