Voorst gaat voor duurzaam | Energie besparen in de zomer


In de zomer hoeft de cv-ketel niet te draaien voor de verwarming van ons huis. Dat is goed voor onze energierekening. Toch gebruiken we de laatste jaren, ongemerkt, ook in de zomer meer gas en elektriciteit.

huis met zonwering

Een koel huis zonder airco

Vooral voor de koeling en voor het warme water. In dit artikel staan we stil bij de koeling van uw woning. Hoe houden we de zon en de warmte zoveel mogelijk buiten, zodat de airco niet of slechts minimaal nodig is.

 • Ramen en deuren dicht
  Bij warm weer is er geen frisse lucht om mee te ventileren. Daarom is het raadzaam om overdag alle ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden zodat er zo min mogelijk warmte naar binnen komt.
 • Zonwering
  Zonwering aan de buitenzijde van de woning werkt het beste. De zonwering voorkomt dat het licht naar binnenkomt en de ruimte verwarmt. Aan de oost- en westkant van uw huis zijn screens het meest effectief. Aan de zuidkant (waar de zon hoger staat) is een uitvalscherm een goede keuze. Heeft u geen zonwering? Hang dan een oud laken voor het raam. Een donkere kleur werkt aan de buitenzijde van het raam het beste, omdat deze het minste licht doorlaat. Hangt u het laken aan de binnenzijde van het raam? Kies dan voor een lichte kleur zodat het zonlicht terug naar buiten kaatst.
 • Isolatie
  Isolatie werkt twee kanten op: ’s winters houdt het de warmte zo lang mogelijk binnen, ’s zomers houdt het de warmte zo lang mogelijk buiten. Het loont daarom om te kijken of u uw huis (nog beter) kunt laten isoleren.
 • Zomernachtventilatie
  Door slim de ramen tegen elkaar open te zetten, kunt u ’s avonds en ’s ochtends vroeg (en eventueel ’s nachts) veel warmte afvoeren. In de bouwmarkt is materiaal te koop waarmee u eenvoudig een insectenhor kunt maken. En ook beveiligingsmateriaal waarmee u een uitzetraampje inbraakveilig maakt.
 • Ventilator
  Is het ondanks de bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch warm in huis geworden? Probeer dan eerst een ventilator. Door de bewegende lucht koelt uw lichaam af. En de kleine motor van de ventilator gebruikt veel minder stroom dan het koelproces van een airco.

Gratis advies van energieadviseur

Inwoners van de gemeente Voorst kunnen gratis een afspraak maken met een energieadviseur. De energieadviseur kijkt samen met u naar de mogelijkheden in uw woning en kan ook helpen bij het energieneutraal en/of aardgasvrij maken van uw woning. Stuur een e-mail naar duurzaam@voorst.nl om een afspraak te maken.