VOORST GAAT VOOR DUURZAAM | Transitievisie Warmte


In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in met de Transitievisie Warmte. Niet in één keer, maar geleidelijk, stap voor stap, met een wijkgerichte aanpak

Voorst Gaat Voor Duurzaam | Transitie Warmte

Wat is een Transitievisie Warmte?

De Transitievisie Warmte beschrijft hoe Voorst de route naar een aardgasvrije gemeente ziet. Zowel op de korte als op de middellange termijn. Een aanpak om voortaan op een duurzame manier te koken en het huis te verwarmen. De Transitievisie Warmte helpt ons om dit op een duidelijke manier aan te pakken. Waar starten we? In welk tempo? En wat zijn de alternatieven voor aardgas? De Transitievisie Warmte is een tijdspad voor de wijken in de verschillende dorpen om deze aardgasvrij te maken.

Waarom maakt de gemeente een Transitievisie Warmte?

De Transitievisie Warmte geeft bewoners en huiseigenaren een eerste beeld van het stapsgewijze tijdpad richting aardgasvrij. In de Transitievisie Warmte staan de toekomstige energievoorziening(en) welke kansrijk zijn met de mogelijke kosten. Dit helpt huis- en gebouweigenaren om keuzes te maken in de mogelijkheden die hun huis duurzamer maken. Zoals het vervangen van bijvoorbeeld de cv-ketel. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat er in de toekomst verandert. Gemeente Voorst onderzoekt op dit moment welke alternatieven hier mogelijk zijn om het aardgas te vervangen. Eind 2021 worden de uitkomsten van dit onderzoek in de eerste Transitievisie Warmte vastgelegd.

Samen

Als inwoner speelt u een belangrijke rol in de overgang naar een 100% aardgasvrije gemeente. Nadat de eerste wijken zijn uitgekozen, volgt een traject van twee jaar met bewoners, ondernemers en instellingen om een wijkuitvoeringsplan te maken. Daarna hebben alle eigenaren van woningen en bedrijven in de wijk nog acht jaar de tijd om over te gaan op gasvrij wonen. U kunt meepraten, meedenken, meewerken en aangeven wat u belangrijk vindt. Door begeleiding, subsidies en collectieve inkoop zorgt de gemeente voor betaalbaarheid en goede garanties voor leveringszekerheid en veiligheid.

Reductie Energie voorop

Onafhankelijk van de mogelijke alternatieven voor aardgas: minder energie gebruiken is altijd zinvol. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we moeten opwekken. Energie besparen door het huis te isoleren (en het energielabel naar A of B te brengen) is dus sowieso een goede investering. Voor hulp bij het verduurzamen van uw woning kijkt u op www.regionaalenergieloket.nl/voorst

En nu?

De gemeente onderzoekt nu samen met de woningcorporatie IJsseldal Wonen, netbeheerder Liander, Waterschap Vallei en Veluwe en energie coöperatie EnergieRijk Voorst wat de mogelijkheden zijn. De adviesbureaus APPM en Buro Loo helpen ons hierbij. Na de zomer geven wij meer inzicht in de resultaten. Dat doen we in een ontwerp Transitievisie Warmte. De komende maanden leggen wij in een aantal artikelen in het Voorster Nieuws en online alvast uit wat dit voor u als inwoner of bedrijf betekent.