Voorst gaat voor Rookvrije Speellocaties


In de gemeente Voorst moeten kinderen gezond kunnen opgroeien.

Rookvrije speellocatie

Dit bereiken we onder andere door kinderen te beschermen tegen meeroken. Daarom startte de gemeente in 2019 een lokale publieksactie en sloot daarmee aan op de landelijke campagne Rookvrije Generatie. De gemeente steunt initiatieven van inwoners voor rookvrij opgroeien en stelt daarvoor borden van de Rookvrije Generatie beschikbaar. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat rookvrije plekken helpen om kinderen gezond te laten opgroeien. Veel organisaties, bedrijven en verenigingen sluiten zich hierbij aan. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, dat in augustus werd gepubliceerd.

Alle schoolterreinen rookvrij

Sinds 1 augustus zijn alle schoolterreinen in Nederland rookvrij. Maar op veel speel- en sportplekken is het nog steeds mogelijk om te roken. Steeds meer mensen ondersteunen het initiatief om speellocaties rookvrij te maken. In 2015 was dat nog 65% van de ondervraagden, nu is dat percentage gestegen naar 91 procent. Voor sportterreinen is het percentage in een paar jaar gestegen van 81 naar 87. Voor de gemeente Voorst is dit een duidelijk signaal om nu door te pakken en ook alle openbare speellocaties rookvrij te maken.

Bord Rookvrije Generatie

De openbare speellocaties in onze gemeente zijn in het beheer en onderhoud van de gemeente Voorst. Daarnaast zijn er enkele speeltuinverenigingen en buurtbewoners die zelf onderhoud plegen. Binnenkort hangt de gemeente bij elke openbare speellocatie een bord van de Rookvrije Generatie op. Rookvrij kunnen opgroeien: dat gunnen we onze kinderen allemaal!

Kent u een sportclub die nog niet rookvrij is? Iedereen heeft online op rookvrij.nl de mogelijkheid om een sportclub voor te dragen om deze rookvrij te maken.

Reageren?

Reageren? Een vraag stellen? Een initiatief voordragen? Of wilt u namens uw vereniging of organisatie meer weten over mogelijkheden om kinderen gezond te laten opgroeien? Mail naar nix18@voorst.nl of bel met Robert Horstink, adviseur gezonde leefstijl: 06-50 43 86 59. Voor de speellocaties neemt u contact op met Ingrid de Croon, adviseur sport en bewegen: 06-11 48 20 93.

Samen met u kijken we hoe we uw reactie, vraag of initiatief oppakken.