Voorst verduurzaamt het gemeentelijk vastgoed


De gemeente Voorst is hard aan het werk om op lokaal niveau de energietransitie vorm te geven. Een onderdeel hiervan is de verduurzaming van ons gemeentelijke vastgoed, zoals de gymzaal in de dorpskern Voorst. Neem een kijkje in deze energieneutrale en gasloze gymzaal!


De gemeente heeft diverse gebouwen in beheer, zoals het gemeentehuis, het zwembad (binnen- en buitenbad), sporthallen en gymzalen. Bij veel van deze gebouwen is winst te halen in het verduurzamen hiervan.

Gymzaal in Voorst

In 2018 is de eerste stap gemaakt door het extra isoleren van de buitenschil van de gymzaal aan de Kruizemuntstraat 17 in Voorst. Dit jaar is hierop ingehaakt door 88 stuks zonnepanelen op het dak te plaatsen waardoor het hele pand volledig energieneutraal en gasloos is. De binnenzijde van het gebouw is voorzien van LED-verlichting, bewegingsmelders, elektrische boilers, infrarood stralingspanelen, en een nieuwe luchtbehandelingskast. Dit is mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met onze lokale ondernemers. Op dit moment onderzoeken wij samen met de lokale energiecoöperatie EnergieMarke Voorst of de zonne-energie lokaal uitgewisseld kan worden.

Waarom verduurzamen?

De gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting, rioleringspompen etc, verbruikten in 2019 samen jaarlijks zo'n 2,5 mln. kWh aan stroom en 320.000 m³ aan gas. In 2030 wil gemeente Voorst 50% energiebesparing op gebouwen en 40% op openbare verlichting. De rest van het energiegebruik moet duurzaam opgewekt worden.  Door het energiezuinig maken van ons gemeentelijk vastgoed wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeenteraad structureel een budget van € 200.000 beschikbaar gesteld.

Kansen

De verduurzaming van eigen en maatschappelijk vastgoed moet haalbaar, betaalbaar en financierbaar zijn. De verduurzaming van gemeentelijk vastgoed zorgt voor minder CO2 uitstoot en draagt bij aan besparing op energiekosten. Het geld dat hiermee wordt bespaard, kan worden ingezet voor andere maatschappelijke doeleinden. Met goede voorbeeldprojecten enthousiasmeert de gemeente de samenleving om in 2050 CO2-arm te wonen, werken en recreëren.