Voorst verduurzaamt het gemeentelijk vastgoed - Jachtlust


De afgelopen jaren is de gemeente druk bezig met het verduurzamen van het gemeentelijke vastgoed. In 2019 en 2020 zijn we gestart met het verduurzamen van de gymzalen in Voorst en Wilp en deze zijn inmiddels gasloos/all-electric.

Jachtlust met bankje en boom

Jachtlust

In het voorjaar 2022 namen we de volgende stap en was sportcomplex Jachtlust in Twello aan de beurt. Daarbij hebben we bewust gekozen voor het hergebruiken van alle goede elementen die een gebouw als sportcomplex Jachtlust al heeft. Zoals de plek, de sfeer, de uitstraling en alle sportieve herinneringen.

Rosmarijn Boender, wethouder: “ Juist het toekomstbestendig houden van een fijn gebouw op de goede locatie voor een zo breed mogelijk publiek, zorgt ervoor dat het generatie na generatie een vertrouwde en betaalbare ontmoetingsplek in het dorp blijft. En dat is toch het meest duurzame gebruik dat we kunnen bereiken!”

Wat hebben we gedaan?

In samenwerking met De Koepel Sport, Welzijn en Cultuur en in samenwerking met aannemersbedrijf Horstink is eerst begonnen met de binnenzijde van het sportcomplex. Hierbij zijn de volgende onderdelen uitgevoerd:

 • het all-electric concept is toegepast zodat we een stap dichterbij het gasloos zijn gekomen, de sporthal zelf is nu volledig elektrisch;
 • de speeltoestellen zijn - in overleg met de scholen en verenigingen - vernieuwd en zijn anders ingedeeld zodat deze efficiënter en optimaal gebruikt kunnen worden door het bewegingsonderwijs;
 • de TL-verlichting is vervangen door nieuwe LED-verlichting. Dit levert een flinke energiebesparing op;
 • de akoestiek is verbeterd en voldoet aan de Arbo-richtlijnen voor sportdocenten;
 • er zijn twee nieuwe luchtbehandelingsunits geplaatst zodat de luchtverversing en temperatuur optimaal zijn;
 • er is ventilatie-, lucht- en energiemonitoring geïnstalleerd;
 • de verouderde scheidingswand is vervangen waardoor de twee zaaldelen weer optimaal gebruikt kunnen worden;
 • er is een nieuw groot LED-scherm als scorebord en voor reclame/informatie;
 • de vloer heeft een facelift gekregen en kan door de nieuwe coating en toplaag weer een dikke 10 jaar mee.

De buitenkant

Ook aan de buitenkant heeft Jachtlust een modernere uitstraling gekregen.

 • met 360 zonnepanelen met een totaalvermogen van 142.200Wp op het dak, wekken we voor een heel groot deel onze energie op. Naast de optimalisatie van extra isolatie en de witte kunststof dakbedekking is dit een mooie toevoeging die veel energiebesparing oplevert;
 • het glas en een groot gedeelte van de kozijnen zijn vervangen door nieuw glas en nieuwe puien die een hogere isolatiewaarde geven;
 • de buitenzijde is in een nieuw jasje gestoken – onder andere door het gebruik van Accoya hout - zodat deze eigentijds en toekomstbestendig is.

Met deze vernieuwingen en moderne uitstraling kan onze sporthal van bijna 50 jaren oud er weer jaren tegenaan. Het is (ver)duurzaam(t), energiebesparend en voldoet zo aan de richtlijnen van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO).

Ben je nog niet in Jachtlust geweest maar wel benieuwd? Bekijk dan het filmpje op Youtube.