Vrijwilligers gezocht voor bijzonder bosbeheer in Nijbroek


In Nijbroek start op donderdag 19 januari 2023 om 10.00 uur een vrijwilligersgroep met het natuurgericht beheer van het Bos Boerdam aan de Vaassenseweg 31. De vrijwilligers voeren de werkzaamheden uit onder deskundige begeleiding van het bedrijf ‘Wilde Bomen’. De kleine groep zoekt nog enkele vrijwilligers. Heeft u interesse? Kom gerust kijken donderdag 19 januari. U kunt zich via vankemenade@wildebomen.nl aanmelden.

vrijwilligers gezocht

Groen initiatief

Uit onderzoek in 2021 is gebleken dat het bos Boerdam van bijzondere waarde is op het gebied van wilde (autochtone) bomen en struiken. Maar op verschillende plekken in bossen en landschappen waar van oudsher wilde inheemse bomen en struiken groeien gaat het niet goed. Het bos Boerdam is ook zo’n oude groeiplaats waar het niet goed gaat. In de polder Nijbroek zijn bijna alle oude bosjes en houtwallen verdwenen. Gelukkig is hier met deskundig beheer iets aan te doen. Op initiatief van de gemeente Voorst (eigenaar van het bos) gaan vrijwilligers onder professionele begeleiding van het bedrijf Wilde Bomen twee keer per maand op donderdagochtend aan de slag.

Groeiruimte geven aan bomen en struiken

De vrijwilligers geven met hun werkzaamheden weer groeiruimte aan de bomen en struiken. Dit doen zij bijvoorbeeld bij de 4 soorten wilde rozen in de bosrand. Ze verwijderen de bramen zodat de rozen voldoende ruimte hebben om goed kunnen uitgroeien. In het bos zelf hebben op veel plekken de Amerikaanse vogelkers en de ratelpopulier de overhand. De vrijwilligers verwijderen rondom de stam een strook bast waardoor ze langzaam afsterven en de wilde exemplaren, zoals de tweestijlige meidoorn, weer groeiruimte krijgen. Op wildebomen.nl staat meer informatie over het groene erfgoed van wilde bomen en struiken.

Vrijwilliger worden?

De groep vrijwilligers, maximaal 15 personen per keer, werkt alleen met handgereedschap. De vrijwilligers voeren de werkzaamheden veilig uit onder begeleiding van Wilde Bomen. Deze vaste begeleider heeft een geldig EHBO-diploma. U hoeft als vrijwilliger alleen voor stevige werkkleding en schoenen te zorgen. Wilde Bomen zorgt voor de instructie, de kennis en adviezen, de begeleiding, kwaliteitsgereedschap, handschoenen en koffie en thee met koek. Doet u mee? Stuur dan een e-mail naar vankemenade@wildebomen.nl , ook als u vragen heeft of meer informatie wenst.