Wat is er straks mogelijk in en bij gemaal Terwolde? Denk mee!


Het gemaal aan de Bandijk in Terwolde is bij toenemende regenval en langere periodes van droogte niet meer in staat voldoende water af te voeren of in te laten. Waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Voorst gaan daarom aan de slag met het gemaal. Het elektrisch gemaal wordt opgeknapt; het voormalig stoomgemaal ernaast krijgt een nieuwe bestemming. Welke bestemming? U bent van harte welkom om hierover mee te denken op maandagavond 4 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur in het gemaal, Bandijk 25 in Terwolde.

gemaal terwolde uitnodiging

Restauratie en uitbreiding elektrisch gemaal

Het elektrische Baron van der Feltz-gemaal is nog steeds in functie. De pomp van het elektrisch gemaal is aan onderhoud toe en moet bovendien uitgebreid worden. Het gebouw, uit 1951, wordt gerestaureerd in opdracht van het waterschap.  

Herbestemming voormalig stoomgemaal, schuur en erf

Naast het elektrisch gemaal staat een voormalig stoomgemaal met schuur. Ook deze worden gerestaureerd. De gebouwen hebben geen functie meer voor het watersysteem. De afgelopen jaren was het stoomgemaal tijdelijk in gebruik als woning. Nu verkennen we welke nieuwe functie deze plek zou kunnen krijgen. Wat is mogelijk en wenselijk? Een watermuseum? Een plek waar u een kop koffie kunt drinken? Een winkel met streekproducten? We onderzoeken op welke manier het voormalig stoomgemaal mét het erf rondom de gemaalgebouwen een plek met toegevoegde waarde voor de omgeving kan worden.

Bijeenkomst 4 oktober, 20.00 uur, in het gemaal, Bandijk 25

We horen graag uw ideeën hierover. Stuur een e-mail naar hanneke@deopenkaart.nl om u op te geven.

In het project wordt in 4 bijeenkomsten zowel naar verbetering van het gemaal als naar verbeteringen in het achterliggende poldersysteem gekeken. Kijk op waterinpoldernijbroek.nl voor informatie over de eerdere bijeenkomsten.