Wereld Bijendag


Op 20 mei is het Wereld Bijendag. Deze dag is wereldwijd uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van bijen. In Nederland wordt dit wereldwijde initiatief georganiseerd door Stichting Bijenvrienden.

Bijen leveren een hele grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen er dus voor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit, zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Maar ook van groenten, zoals courgettes, paprika's, avocado's. Zonder de bestuiving van de bijen zal dit allemaal verdwijnen. En minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd!

Enorme daling

De afgelopen jaren is er sprake van een enorme daling van de bijenpopulaties. Dit komt door een combinatie van oorzaken: het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in landbouw, varroamijt (een parasiet) en klimaatverandering. Door de bijensterfte komt de biodiversiteit in gevaar en zonder de bij hebben wij minder keuze uit groente en fruit. Daarom is een rijke omgeving nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Waarom 20 mei?

De maand mei is een bijzondere maand voor de honingbijen. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in mei vele wilde bijensoorten actief. Er is daarbij juist voor deze datum gekozen omdat dit de geboortedag is van Anton Janša (1734), ook wel bekend als een pionier in de imkerij.

Kijk en verwonder!

We roepen iedereen op om vandaag eens stil te staan bij de bijen in uw leefomgeving. Kijk eens of u bijen kan spotten in uw eigen achtertuin. Wilt u dat bijen echt kunnen genieten van de tuin? Creëer dan een bij vriendelijke omgeving. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Of plaats een bijenhotel in je tuin. Wilt u van uw tuin een bijenparadijs maken? Kijk dan eens op natuurmonumenten.nl/tuin of nederlandzoemt.nl