Wilpse kerk kleurt oranje voor ‘Orange the World’


Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Toch maakt maar 10% hiervan melding.

Orange the world

Om dit taboe te doorbreken is woensdag 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag worden wereldwijd allerlei bouwwerken oranje verlicht. Meer dan honderd landen doen hieraan mee. Ook de gemeente Voorst steunt dit belangrijke initiatief. Daarom wordt woensdagavond bij zonsondergang (rond vijf uur) de dorpskerk van Wilp oranje verlicht. Hiermee vragen we aandacht voor de positie van vrouwen wereldwijd.

Aandacht voor elkaar

Het thema van ‘Orange the World’ is dit jaar ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, altijd’. Er zijn in Nederland al veel manieren om geweld te melden. Maar toch blijft er voor veel vrouwen en meisjes een taboe op rusten. Slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgen, meldt dit. Nu we allemaal vanwege de coronamaatregelen meer thuis zijn, is het extra belangrijk om goed op elkaar te letten. Geweld achter de voordeur is namelijk ook voor hulpverleners lastig te zien. Daarom roepen we al onze inwoners nogmaals op om in deze vreemde tijden extra aandacht voor elkaar te hebben.

Veilig Thuis

Als inwoner van de gemeente Voorst kunt u dag en nacht (vermoedens van) huiselijk geweld melden via het gratis telefoonnummer van Veilig Thuis Noord Oost Gelderland: 0800-2000 (ook anoniem). Om hier extra aandacht voor te vragen, is afgelopen zondag door de soroptimistclub Zutphen op verschillende plekken in onze gemeente met (milieuvriendelijke) kalkverf opvallende oranje stoepgraffiti aangebracht met dit telefoonnummer. Zij doen dit in plaatsen door heel Nederland.

Bij Veilig Thuis werkt een team van specialisten samen met gemeenten (waaronder de gemeente Voorst), de politie, het openbaar ministerie en andere hulpverleningsorganisaties. Uw melding komt dus bij de juiste mensen terecht. Bel ook gerust naar Veilig Thuis als u een vermoeden heeft van geweld of (kinder-) mishandeling, de hulplijn is ook voor omstanders bedoeld. Praten is altijd de eerste stap naar een oplossing.