Zwemles of sport te duur? Het Jeugdfonds Sport helpt


Wat als een kind zwemles nodig heeft of bij een sportvereniging wil, maar ouders kunnen de lessen niet betalen? Dan helpt het Jeugdfonds Sport Voorst, want ‘elk kind moet kunnen bewegen en leren zwemmen.’

zwembad de schaeck

Verwijzing vanuit verenigingen

Zwemles voor kinderen is prijzig. Sommige gezinnen hebben daar geen geld voor. En dus kloppen ouders zo af en toe bij zwembad De Schaeck aan. “Via via hebben ze gehoord dat financiële hulp mogelijk is,” vertelt Evelyn Wolbrink, teammanager zwemlessen. “Deze gezinnen verwijzen we door naar het Jeugdfonds Sport Voorst. Dit fonds vergoedt de kosten voor een A- en een B-diploma.” 

Ook via Vluchtelingenwerk komen ouders naar het zwembad. Zwemles is in Nederland deel van de opvoeding, maar in veel niet-westerse landen is dat niet het geval. Omdat er nauwelijks zwemwater is of omdat het geen onderdeel van de cultuur. Evelyn: “Wij en Vuchtelingenwerk wijzen ouders op het belang van zwemlessen. En dan willen ouders eigenlijk altijd wel, maar vormt geld een probleem.”

Makkelijk aanvragen

Wie financiële hulp vraagt aan het fonds komt bij Robert Horstink of één van de andere JFS-intermediairs terecht. Zij verzorgen in de gemeente Voorst aanvragen bij het fonds.  Lokaal aanspreekpunt Robert Horstink: “We vinden dat ieder kind moet kunnen sporten. Dat is gezond en goed voor de sociale contacten. Dus als geld een probleem vormt, willen we dat zo snel mogelijk oplossen.” Ouders kunnen een appje sturen als ze meer willen weten. “En daarna kunnen kinderen binnen drie weken op het sportveld of in de hal staan.”

Het Jeugdfonds betaalt de zwemlessen of de contributie rechtstreeks aan het zwembad of de vereniging. Maar daar zit wel een grens aan, de vergoeding bedraagt maximaal 225 euro per jaar per kind.  Dat is minder dan sommige sportverenigingen vragen. Sommige sportaanbieders bieden het lidmaatschap dan tegen een gereduceerd tarief aan.  Dat geldt bijvoorbeeld voor de Judo Academy Stedendriehoek. Eigenaar Vincent van der Velden: “Ik leg er wat op toe, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het belangrijk dat ieder kind kan sporten.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het Jeugdfonds Sport? Neem contact op met het lokale aanspreekpunt de gemeente Voorst, Robert Horstink: r.horstink@voorst.nl of stuur een berichtje naar 06 – 50 43 86 59.