“Hoe ziet de leefomgeving in de gemeente Voorst eruit in 2050?”

In de gemeente Voorst denken we na over de toekomst van onze leefomgeving.  Hoe ziet gemeente Voorst eruit in 2050? Hoe willen we wonen? Waar is plek voor onze bedrijven? Voor recreatie, voor natuur, voor wegen, wandel - en fietspaden?

Om een antwoord op deze vraag te vinden, werkt de gemeente Voorst aan een nieuwe omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een visie voor de lange termijn. De visie geeft richting aan de toekomstige ontwikkeling van de gemeente Voorst.  In ons programma landelijk gebied hebben wij ons vooral gefocust op ons mooie buitengebied. Deze resultaten nemen wij mee in de gesprekken die we de komende periode gaan voeren over de toekomst van onze dorpen en het landschap daaromheen. In de omgevingsvisie komen verschillende onderwerpen samen. Denk bijvoorbeeld aan wonen, verkeer, landschap, economie, klimaat, recreatie en meer. De omgevingsvisie beschrijft wat we op deze thema’s willen bereiken en wat daarvoor nodig is. 


In verschillende stappen geven we vorm aan de leefomgeving van 2050:

  1. Analyse (mei - augustus 2025): We beginnen met een grondige analyse van wat er al is en welke uitdagingen op ons afkomen. Het resultaat is het 'Portret van de gemeente Voorst', een uitgangspuntennotitie met waarin wij  de belangrijkste vraagstukken benoemen waar de omgevingsvisie antwoord op moet geven.
  2. Koers bepalen (september 2025 - januari 2026): In deze fase bepalen we de gewenste koers richting 2050. We verkennen dit via verschillende scenario's. In een uitgebreide participatieronde vragen we hierbij ook om uw mening. De uitkomsten van de gesprekken over de scenario’s belanden uiteindelijk in een ‘Hoofdlijnennotitie’.
  3. Ontwerp-omgevingsvisie (februari - december 2026): De laatste fase staat in het teken van het uitwerken van de ontwerp-omgevingsvisie, inclusief specifieke keuzes per gebied en een uitvoeringsplan. In deze fase krijgt u opnieuw de kans om te reageren, onder andere via een inloop en uiteindelijk via de officiële zienswijzeprocedure.
     

Het bepalen van onze ambities doen we als gemeente niet alleen, maar met hulp van de samenleving, het bedrijfsleven en andere organisaties waar we mee samenwerken zoals bijvoorbeeld dorpsbelangenverenigingen en de woningcorporatie. Om tot een goede omgevingsvisie te komen, horen we graag uw ideeën, wensen en zorgen. De opbrengsten uit de participatie worden zorgvuldig vastgelegd in een 'Nota van participatie', zodat u straks kunt zien hoe de input is verwerkt in het eindresultaat. 

Via deze projectpagina, sociale media, het Voorster Nieuws en de digitale nieuwsbrief informeren we u over de voortgang en de verschillende participatiemomenten. Houd deze kanalen in de gaten!