Het Spiegelbos tussen de Klokkenkampsweg en Domineestraat is een parkbos met een bijzonder verhaal. In 1936 is het door Jacob van Spiegel geschonken aan de gemeente onder de voorwaarde dat het een openbaar park blijft. Jacob overlijdt in 1943 in concentratiekamp Sobibor. Zijn nalatenschap, in de volksmond ‘het Spiegelbosje’ genoemd, is nog steeds aanwezig.

De gemeente heeft in 2023 een onderzoek laten uitvoeren naar de vitaliteit van de bomen. De meeste bomen in het bos zijn nog in goede conditie, maar een aantal bomen bleek slecht en er was sprake van veel dood hout. In februari 2024 is een grote onderhoudsronde uitgevoerd in het bos, waarbij een paar bomen zijn geveld en dood hout uit de bomen is verwijderd.

In oktober 2023 is de gemeente gestart met het maken van een langjarig verbeterplan van het bos. Het doel is een plan dat aansluit bij de wensen van de omgeving, maar ook past binnen de plankaders van het gemeentelijke groenbeleid. Zo wil de gemeente de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van het openbare groen vergroten.           

Bijeenkomsten omgeving

Op zaterdagochtend 21 oktober 2023 was er een rondwandeling door het gebied, waarbij ca. 20 buurtbewoners aanwezig waren. Op dinsdagavond 24 oktober 2023 hielden we een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis waarbij de gemeente de resultaten van het bomenonderzoek toelichtte. Op beide momenten hebben de bewoners aangegeven wat zij waarderen in het gebied en welke wensen zij hebben. Hierna werkte de gemeente aan het verbeterplan, dat op woensdag 6 maart 2024 met de betrokkenen is besproken.

Verbeterplan

Het bos wordt hoog gewaardeerd en moet als bos in stand blijven, met behoud van een meer open karakter in het noordelijke deel. Op dit moment is er vooral een boomlaag aanwezig. De grote bomen en vele grote taxussen en hulststruiken zorgen voor veel schaduw waardoor er op de bodem weinig anders wil groeien dan klimop en braam.

Het plan is om het Spiegelbos geleidelijk om te vormen naar een bos met een meer gevarieerde opbouw van boomlaag, een tussenlaag met kleinere bomen, een struweellaag en kruidlaag. Voor een gezonde bosbodem worden meer, zogenaamde ‘rijkstrooiselsoorten’ geplant. Dit betekent dat de komende jaren weer enkele bomen gekapt worden om meer licht in het bos te krijgen. Ook zal er flink gedund worden in de taxus en hulst, worden pleksgewijs braam en klimop verwijderd en worden uitheemse soorten als sneeuwbes verwijderd. Er worden nieuwe inheemse bomen en struiken geplant zoals iep, winterlinde, veldesdoorn, lijsterbes, zoete kers, hazelaar, krent en gelderse roos. In de kruidlaag komen er soorten bij zoals bosanemoon en daslook.

Aan de zijde van de Koningin Julianastraat wordt een nieuwe haag geplant: een zogenaamde vlechtheg. In de heg komt één entree, waarbij in 2025 een nieuw informatiebord wordt geplaatst.

Een gedeelde wens van bewoners was meer vruchtdragende planten of een voedselbos. In het noordelijke deel worden drie nieuwe planvakken gemaakt waar verschillende inheemse noten- en bessenstruiken worden geplant. Ook de struweelrand onder de bomen wordt hier versterkt met soorten als krent, hazelaar en appelbes. De wadi’s zullen in de toekomst beter functioneren door aanpassingen in het hemelwaterriool. In de oostelijke wadi worden enkele boomstammen geplaatst als spelaanleiding. Het gras wordt omgevormd naar kruiden- en bloemrijk gras met voorjaarsbollen met hierin enkele gemaaide graspaden. Tot slot komt er een duidelijk pad en toegang naar het gebied vanuit Scholtenshoek.