Mogelijkheden om uw woning te verduurzamen?


Zonnepanelen op een dak

Overweegt u uw woning te verduurzamen, maar weet u niet waar te beginnen? Of bent u benieuwd naar financieringsmogelijkheden en hoe u hierbij begeleid kan worden? U leest het in dit artikel.

Energiebesparende maatregelen

De meest eenvoudige en voordelige manieren om te beginnen met verduurzamen, is door kleine energiebesparende maatregelen. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips om kou tegen te houden. Of vervangen een (ouderwetse) gloeilamp voor een energiezuinige ledlamp. Ook kunt u een energievretend apparaat vervangen voor een energiezuiniger apparaat.

Isolatie

Is uw woning nog niet voldoende geïsoleerd, dan is het zeker wijs om méér isolatie aan te brengen. Want: in een geïsoleerde woning blijft de warmte écht veel beter in de woning. Hierdoor hoeft u minder te stoken en bespaart u energie én geld.

Bij woningisolatie is het erg duurzaam om een natuurlijk materiaal (biobased) te gebruiken: zoals hennep of vlas. TIP: sinds 1 januari 2024 ontvangt u extra ISDE-subsidie als u gebruik maakt van biobased isolatiemateriaal.

Zonnepanelen & warmtepomp

Een andere stap in het verduurzamen van uw woning is het installeren van een warmtepomp. Hiervoor kunt u ook ISDE-subsidie krijgen. Maar zoals u waarschijnlijk wel weet, is het plaatsen van zonnepanelen op uw dak ook duurzaam. Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit kunt u zien als een korting van 21%.

Financieringsmogelijkheden

De landelijke ISDE-subsidie kunt u aanvragen na het aanbrengen van isolatie of een warmtepomp. De isolatie moet worden aangebracht door een isolatiebedrijf. De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal m2, soort materiaal en het aantal maatregelen. Voor meer informatie over de voorwaarden en hoogte van de subsidie kunt u een kijkje nemen op rvo.nl/isde.

Daarnaast zijn er twee mogelijkheden om geld te lenen voor het verduurzamen van uw woning:

  1. Warmtefonds: het warmtefonds is een landelijke lening voor het verduurzamen van uw woning. De rente is 0% voor eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen lager dan €60.000. Is uw inkomen hoger? Dan betaalt u rente. Alle voorwaarden zijn te vinden op warmtefonds.nl.
  2. Stimuleringslening: de stimuleringslening is een lening van gemeente Voorst. Via de stimuleringslening kunt u geld lenen met een lage rente. Dit geld mag u besteden aan het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen, asbestsanering en het toekomstbestendig maken van woningen en bedrijfspanden. Met deze lening kunt u tot €50.000 lenen. Meer informatie vindt u op voorst.nl/stimuleringslening.

Energiecoach of energieadviseur inschakelen

Vindt u het lastig te bepalen waar te beginnen met het verduurzamen van uw woning en wilt u graag een oriënterend gesprek? Dan staan de vrijwillige energiecoaches van EnergieRijk Voorst voor u klaar. Schakel gratis een energiecoach in via energierijkvoorst.nl.

Gaat u verbouwen of heeft u een complexere situatie waar u advies over wilt? Vraag dan een gratis adviesgesprek met energieadviseur Anneke Idzinga aan, via voorst.nl/duurzaamheid/energieadvies of mail naar a.idzinga@voorst.nl.