Verkeersveiligheid Rijksstraatweg Voorst


In december 2019 ging de vernieuwde Rijksstraatweg in Voorst open. Het doorgaand verkeer rijdt nu om het dorp heen. Voorst kan zo genieten van een fraaie en rustige dorpsstraat. Sindsdien ontvingen wij berichten over de verkeersveiligheid in het dorp. Daarom kijken wij of er nog meer nodig is voor een veilige en prettige Rijksstraatweg.

rijksstraatweg

Na 2019 voerden wij diverse acties en maatregelen uit om weggebruikers te laten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Ook voerden wij de afgelopen twee jaar verschillende verkeersmetingen uit. De meetresultaten geven nog niet genoeg aanleiding om de weg aan te passen. Wij vroegen de politie om meer te handhaven. De politie wil dit doen, maar twijfelt over de inrichting van de weg. Er zijn namelijk rechte stukken weg zonder verkeer remmende maatregelen. Ook zijn er geen parkeervakken aangegeven op de stoep.

Gesprek met inwoners en stuurgroep ‘Verder met dorp Voorst’

De opmerkingen van de politie nemen wij serieus. We praten hierover met inwoners van het dorp en met de stuurgroep ‘Verder met dorp Voorst’. Deze stuurgroep maakt een dorpsplan en een uitvoeringsplan voor het dorp. Deze plannen richten zich vooral op woningbouw, de ontwikkeling van de Rijksstraatweg en de uitwerking van recreatie en toerisme in en rondom het dorp.

De uitkomst van de gesprekken tot nu toe is dat wij in beeld brengen welke aanpassingen minimaal nodig zijn om de verkeershandhaving door de politie mogelijk te maken. Daarbij kijken we zoveel mogelijk naar het originele ontwerp van de Rijksstraatweg. De herinrichting kwam namelijk door een zorgvuldig en uitgebreid proces tot stand. Er wogen veel belangen mee, zoals die van lokale ondernemers.

Vervolg

Samen met de politie kijken we wat er nodig is om beter te kunnen handhaven. Wij komen met een voorstel richting de stuurgroep ‘Verder met dorp Voorst’ om het draagvlak te peilen. Hierna delen we de uitkomst met het hele dorp. Op basis van alle inbreng maakt het college een keuze tot het wel of niet nemen van extra maatregelen. We verwachten de uitslag hiervan eind 2021.

Meer informatie: www.voorst.nl/rijksstraatweg