Informatiepagina over Oekraïne

Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. De invasie van Oekraïne maakt ook in ons land veel emoties los. Hiernaast is er nog veel onduidelijk. Op deze pagina geven we een overzicht van verschillende informatiebronnen en leggen we uit wat u zelf kunt doen. Ook leggen we uit wat de gemeente doet. Onderaan deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden. 

Heeft u een goed idee, mist u informatie of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar oekraine@voorst.nl. Wij proberen uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. 

 

 

Handige links en documenten

Praktische zaken - wie doet wat?

Veel mensen willen graag weten wat ze kunnen doen. En wat de gemeente doet. U kunt bijvoorbeeld:

Let op: het wordt door de Rijksoverheid op dit moment absoluut afgeraden om naar Oekraïne af te reizen! 


Veelgestelde vragen

Laatst bijgewerkt op 23 november 2022

Hoeveel vluchtelingen verblijven er momenteel in Voorst?

Op 20 juli 2023 hebben we in de gemeentelijke opvang 66 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Hiervan verblijven 12 personen aan de Rijksstraatweg. 23 personen verblijven op de gemeentewerf. Op de Zozijn-locatie verblijven 31 personen.

Momenteel verblijven zij op de langdurige opvanglocaties aan de Rijksstraatweg 145, op de gemeentewerf en op het Zozijn-terrein in Wilp.

Vluchtelingen kunnen terecht bij artsen voor medische hulp. Medisch noodzakelijke zorg wordt altijd vergoed. Zie ook deze informatie op de website van het CAK.  Kinderen hebben recht op onderwijs. Zie voor meer informatie de informatiepagina van de Rijksoverheid.

In totaal hebben we op dit moment 77 opvangplekken voor Oekraïners (waarvan er 41 bezet zijn). 

Als u zelf een opvangplek hebt voor een vluchteling, dan kunt u zich rechtstreeks bij Takecarebnb aanmelden. Zij nemen dan telefonisch contact met u op en bekijken of uw aanbod passend is. Takecarebnb krijgt op het moment veel vragen en aanmeldingen , daarom kan het langer duren voordat u een reactie ontvangt van Takecarebnb Zie ook: https://takecarebnb.org/gastgezin-signup/.

Het Rode Kruis heeft sinds 17 maart een speciale WhatsApp-hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn. Via deze WhatsApp-hulplijn worden mensen in het Oekraïens of Engels geholpen. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht van het Rode Kruis.

Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Om deze kwetsbare groep vluchtelingen te beschermen op de arbeidsmarkt zijn er wel een aantal voorwaarden. Gevluchte mensen uit Oekraïne mogen alleen in loondienst werken. Ook moeten werkgevers de nieuwe werknemer melden bij het UWV, uiterlijk 2-werkdagen voor de 1e werkdag van de nieuwe werknemer. Daarbij geeft de werkgever informatie over de werkzaamheden, de werkuren en de werkplek. Zie voor meer informatie dit artikel op de website van de Kamer van Koophandel.

Stuur een e-mail naar oekraine@voorst.nl met uw contactgegevens. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op. U kunt zich ook aanmelden via Vluchtelingenwerk Voorst of het Rode Kruis.

Stichting Vluchtelingenwerk heeft een overzicht gemaakt van de hun bekende inzamelacties en andere initiatieven. Spullen zamelen wij als gemeente op dit moment niet actief in.

Dat is niet verplicht, maar wel wenselijk. Oekraïense vluchtelingen mogen 90 dagen verblijven in ons land. Daarna kan dit met nog eens 90 dagen verlengd worden.Om straks gebruik te kunnen maken van de voorzieningen in Nederland heeft een vluchteling een burgerservicenummer (BSN) nodig. Met een BSN kan een vluchteling bijvoorbeeld leefgeld ontvangen en kunnen zij zich verzekeren. En door registratie is duidelijk waar de vluchteling zich bevindt. Hierdoor lopen zij minder risico slachtoffer te worden van mensenhandel. Dit geldt voor alle vluchtelingen en in het bijzonder voor alleenreizende kinderen. Het is dus heel belangrijk dat vluchtelingen snel worden ingeschreven.   

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven op de maandagmiddagen vanaf 13.30 uur. U zorgt voor inschrijving van bij u verblijvende vluchtelingen door een afspraak te maken met afdeling burgerzaken: 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld via de gemeente. Om gebruik te maken van deze voorziening, moeten zij ingeschreven staan bij de gemeente. U zorgt voor inschrijving van bij u verblijvende vluchtelingen door een afspraak te maken met afdeling burgerzaken: 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl. Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. Zie ook deze pagina op de website van de Rijksoverheid.

 

De hoogte van het leefgeld hangt af van de huisvesting van de vluchteling. Een vluchteling die in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft, ontvangt €55,- per maand of €13 per week per persoon (volwassene/kind). Dit geld is bedoeld voor persoonlijke uitgaven. Voor maaltijden wordt gezorgd op de gemeentelijke opvanglocaties, daarom krijgt een vluchteling die daar verblijft geen toelage voor maaltijden.

Een vluchteling die op een particuliere opvanglocatie verblijft, ontvangt €55,- per maand of €13 per week per persoon (volwassene/kind) voor persoonlijke uitgaven. Hiernaast ontvangt hij/zij €205,- per maand of €47,- per week als maaltijdtoelage. En als laatste krijgen vluchtelingen in een particuliere opvanglocatie een toelage voor huisvestingskosten. Dit is €215,- per maand of €50,- per week voor een volwassene, en €55,- per maand of €13,- per maand voor een minderjarige. Dit laatste bedrag is bedoeld als ondersteuning voor het gastgezin. Een gastgezin krijgt namelijk te maken met extra kosten, zoals een hogere energierekening.

Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuisd naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar werkeninkomen@voorst.nl .

Het leefgeld wordt na inschrijving bij de gemeente en het openen van een Nederlandse bankrekening maandelijks uitgekeerd.

 

Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuist naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar werkeninkomen@voorst.nl .

De gemeente kan u niet helpen. Het beste kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Het reisadvies voor Oekraïne is rood. Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Probeer dan een veilige plaats te zoeken. Er is geen ambassade of consulaire dienstverlening meer in Oekraïne. De Nederlandse overheid evacueert geen burgers uit Oekraïne. Op Nederland Wereldwijd staan veelgestelde vragen over reizen van Oekraïne naar Nederland.

De gemeente kan u niet helpen. Het beste neemt u contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Op dit moment kunt u door de Europese sancties niet vliegen van Rusland naar Nederland. Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken of de Russische ambassade. 

Ga zo snel mogelijk langs een dierenarts en laat het huisdier vaccineren tegen rabiës, chippen etc. Hou het dier totdat het door een dierenarts is gezien zoveel mogelijk afgeschermd. Het dier kan ernstige infectieziekten bij zich dragen. Dierenartsen hebben samen met de Dierenbescherming afspraken gemaakt over de kosten. Je kunt bij elke dierenarts terecht, bijvoorbeeld bij de Groepspraktijk Dierenartsen in Apeldoorn aan de Woudhuizerallee 28.

Ontheemden uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. De zorgverlener vindt het Burgerservicenummer van de ontheemde vanaf 1 augustus 2022 in de verzekeringsgegevens.