Door de oorlog in Oekraïne zijn veel inwoners uit hun land gevlucht en onder andere naar Nederland gekomen. Zij vallen tijdelijk onder een speciale regeling en hoeven daarom geen asiel aan te vragen. Zij mogen door de oorlog dus zonder asielprocedure langere tijd in Nederland blijven. Zij hebben opvang nodig en een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Wij vangen hen op vier plekken in de gemeente op. Inmiddels hebben de meeste Oekraïense vluchtelingen een baan en nemen deel aan het sociale leven.

Op deze pagina geven we een overzicht van verschillende informatiebronnen en leggen we uit wat u zelf kunt doen. Ook leggen we uit wat de gemeente doet. Onderaan deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden. 

Heeft u een goed idee, mist u informatie of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar oekraine@voorst.nl. Wij proberen uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Handige links en documenten

Let op: het wordt door de Rijksoverheid op dit moment absoluut afgeraden om naar Oekraïne af te reizen! Zie voor het actuele reisadvies nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oekraine.


Veelgestelde vragen

Hoeveel vluchtelingen kunnen er momenteel verblijven in Voorst?

We hebben op dit moment 110 opvangplekken in de gemeentelijke opvang.

  • Locatie Rijksstraatweg 145 heeft een capaciteit van 14 plekken
  • Locatie de Jupiter heeft een capaciteit van 24 plekken
  • Locatie Zozijn heeft een capaciteit van 34 plekken
  • Locatie de Windvang heeft een capaciteit van 38 plekken

Momenteel verblijven zij op de opvanglocaties aan de Rijkstraatweg 145 in Twello, op de gemeentewerf in Twello, op het Zozijn-terrein in Wilp en op de Windvang 23 en 25 in Voorst.

Vluchtelingen kunnen terecht bij artsen voor medische hulp. Medisch noodzakelijke zorg wordt altijd vergoed. Zie ook deze informatie op de website van het CAK.  Kinderen hebben recht op onderwijs. Zie voor meer informatie de informatiepagina van de Rijksoverheid.

De gemeente biedt opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor stellen wij verschillende opvanglocaties beschikbaar. Ook bieden wij ondersteuning bij vragen van de Oekraïnse vluchtelingen en andere inwoners over het leven van de vluchtelingen in Nederland.

Als u zelf een opvangplek hebt voor een vluchteling, dan kunt u zich rechtstreeks bij Takecarebnb aanmelden. Zij nemen dan telefonisch contact met u op en bekijken of uw aanbod passend is. Takecarebnb krijgt op het moment veel vragen en aanmeldingen, daarom kan het langer duren voordat u een reactie ontvangt van Takecarebnb. Zie ook: takecarebnb.org.

Het Rode Kruis heeft een speciale WhatsApp-hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn. Via deze WhatsApp-hulplijn worden mensen in het Oekraïens of Engels geholpen. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht van het Rode Kruis.

Oekraïense vluchtelingen mogen zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Om deze kwetsbare groep vluchtelingen te beschermen op de arbeidsmarkt zijn er wel een aantal voorwaarden. Gevluchte mensen uit Oekraïne mogen alleen in loondienst werken. Ook moeten werkgevers de nieuwe werknemer melden bij het UWV, uiterlijk 2 werkdagen voor de 1e werkdag van de nieuwe werknemer. Daarbij geeft de werkgever informatie over de werkzaamheden, de werkuren en de werkplek. Zie voor meer informatie dit artikel op de website van de Kamer van Koophandel en deze pagina op de website van het UWV.

Stichting Vluchtelingenwerk heeft een overzicht gemaakt van de hun bekende inzamelacties en andere initiatieven. Spullen zamelen wij als gemeente op dit moment niet actief in.

Ja, dat mag. Als u een bijstandsuitkering ontvangt gelden er mogelijk aanvullende regels. Neem in dat geval op met uw consulent.

Dat is niet verplicht, maar wel wenselijk. Oekraïense vluchtelingen mogen 90 dagen verblijven in ons land. Daarna kan dit met nog eens 90 dagen verlengd worden.Om straks gebruik te kunnen maken van de voorzieningen in Nederland heeft een vluchteling een burgerservicenummer (BSN) nodig. Met een BSN kan een vluchteling bijvoorbeeld leefgeld ontvangen en kunnen zij zich verzekeren. En door registratie is duidelijk waar de vluchteling zich bevindt. Hierdoor lopen zij minder risico slachtoffer te worden van mensenhandel. Dit geldt voor alle vluchtelingen en in het bijzonder voor alleenreizende kinderen. Het is dus heel belangrijk dat vluchtelingen snel worden ingeschreven.   

Om u in te schrijven bij de gemeente Voorst dient u een afspraak te maken met afdeling burgerzaken via 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl.

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld via de gemeente. Om gebruik te maken van deze voorziening, moeten zij ingeschreven staan bij de gemeente. U zorgt voor inschrijving van bij u verblijvende vluchtelingen door een afspraak te maken met afdeling burgerzaken: 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl. Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. Zie ook deze pagina op de website van de Rijksoverheid.

 

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. De bedragen zijn afhankelijk van de leeftijd en gezinsgrootte van de vluchteling. Kijk voor de exacte bedragen op deze pagina op de website van de Rijksoverheid.

Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuist naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeente@voorst.nl. (Heeft u een zaaknummer? Vermeld dit dan in uw mail. We kunnen uw bericht dan sneller verwerken. Het zaaknummer staat bij aanvragen bovenaan in de brief.)

Het leefgeld wordt na inschrijving bij de gemeente en het openen van een Nederlandse bankrekening maandelijks uitgekeerd.

 

Het leefgeld vervalt wanneer de vluchteling verhuist naar buiten de gemeente of wanneer de vluchteling betaald werk aanneemt. Deze veranderingen in persoonlijke situatie moeten direct doorgegeven worden aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeente@voorst.nl. (Heeft u een zaaknummer? Vermeld dit dan in uw mail. We kunnen uw bericht dan sneller verwerken. Het zaaknummer staat bij aanvragen bovenaan in de brief.)

De gemeente kan u niet helpen. Het beste kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Het reisadvies voor Oekraïne is rood. Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Probeer dan een veilige plaats te zoeken. Er is geen ambassade of consulaire dienstverlening meer in Oekraïne. De Nederlandse overheid evacueert geen burgers uit Oekraïne. Op Nederland Wereldwijd staan veelgestelde vragen over reizen van Oekraïne naar Nederland.

De gemeente kan u niet helpen. Het beste neemt u contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit kan dag en nacht. Op dit moment kunt u door de Europese sancties niet vliegen van Rusland naar Nederland. Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken of de Russische ambassade. 

Ga zo snel mogelijk langs een dierenarts en laat het huisdier vaccineren tegen rabiës, chippen etc. Hou het dier totdat het door een dierenarts is gezien zoveel mogelijk afgeschermd. Het dier kan ernstige infectieziekten bij zich dragen. Dierenartsen hebben samen met de Dierenbescherming afspraken gemaakt over de kosten. Je kunt bij elke dierenarts terecht, bijvoorbeeld bij de Groepspraktijk Dierenartsen in Apeldoorn aan de Woudhuizerallee 28.

Ontheemden uit Oekraïne met een burgerservicenummer vallen sinds 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen.