Een asielzoeker is iemand die uit zijn eigen land is gevlucht. Door bijvoorbeeld oorlog, het hebben van een andere (politieke) mening of een andere godsdienst. Na een vaak zware en gevaarlijke tocht komt iemand aan in Nederland en vraagt asiel aan. Dat gebeurt bij een aanmeldcentrum; vaak is dat in Ter Apel. Daarmee gaat offi cieel de asielprocedure in en heeft de asielzoeker het recht om in Nederland te verblijven. In principe stromen deze asielzoekers dan door naar een andere locatie van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). In de landelijke media zien we dat deze doorstroming veel problemen oplevert. Ondertussen doorloopt de asielzoeker allerlei onderzoeken en gesprekken in afwachting van een verblijfsvergunning (de IND - Immigratie- en Naturalisatiedienst, beslist hierover).

Op dit moment worden in de gemeente Voorst nog geen asielzoekers opgevangen. In het najaar van 2023 had het college van B&W de intentie om een groep AMVʼs (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen) op te vangen in een pand op bedrijventerrein Engelenburg in Twello. Door omstandigheden ging dit helaas niet door.

AMVʼs - Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen. Een aparte categorie asielzoekers, zij zijn jonger dan 18 jaar en zijn alleen naar Nederland gekomen. Zij worden meestal op speciale locaties voor AMVʼs opgevangen.

Welke types opvang zijn er in Nederland voor asielzoekers?

Tijdelijke gemeentelijke opvang

Korte opvang in ruimtes die de overheid meestal inzet bij een ramp of crisis. Deze locaties worden geregeld door gemeenten en veiligheidsregioʼs. In 2015 ving de gemeente Voorst bijvoorbeeld tijdelijk Syrische oorlogsvluchtelingen op in het dorp Voorst.

Noodopvanglocatie

Een noodopvanglocatie is een tijdelijke opvanglocatie van het COA. Denk daarbij aan leegstaande (bedrijfs)panden, recreatie woningen, schepen en dergelijke. Het heeft minder voorzieningen dan een reguliere opvanglocatie, maar het biedt in ieder geval tijdelijk een veilig onderdak voor asielzoekers.

U vindt het stappenplan proces voor aanwijzing locatie noodopvang van asielzoekers op deze pagina, zoals vastgesteld in de raadsvergadering van 29 januari 2024.

Reguliere opvanglocatie (AZC)

Het COA opent bij voorkeur reguliere opvanglocaties met een looptijd van meer dan 15 jaar. Zo kunnen asielzoekers goed opgevangen en begeleid worden. Voorzieningen rondom een locatie kunnen dan beter geregeld worden. En het versterkt de lokale samen werking met (vrijwilligers) organisaties.

Doordat er in heel Nederland een flink tekort aan opvang plekken is, zet het COA nu vooral noodopvanglocaties in om iedereen die er recht op heeft op te kunnen vangen.