Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Beschrijving

Let op!

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Klik hier om een afspraak te maken voor een paspoort
Klik hier om een afspraak te maken voor een identiteitskaart

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

U kunt tot en met 30 september 2021 met uw identiteitskaart (ID-kaart) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u hiervoor vanwege de Brexit een geldig paspoort nodig.

Kijk hier voor meer informatie over reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag van een paspoort schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders. Kinderen tot 12 jaar hebben voor de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders. Onder "Formulieren" vindt u het toestemmingsformulier.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Bent u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om uw reisdocument persoonlijk aan te vragen, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag in behandeling te nemen. Uw gemeente beoordeelt of u niet persoonlijk hoeft te verschijnen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Burgerzaken.

Voor het aanvragen van een paspoort of Nederlandse identiteitskaart gaat u persoonlijk naar de balie Burgerzaken (dit geldt ook voor minderjarige kinderen). 

De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Voor verdere eisen omtrent de pasfoto zie de link "richtlijnen" hieronder.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Onder "Formulieren" vindt u het toestemmingsformulier en de link om met uw Digid de vermissing of diefstal van een reisdocument te melden.

Vragen?

Burgerzaken
Telefoon: 0571 27 92 18
E-mail: burgerzaken@voorst.nl

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.

Klik hier om een afspraak te maken voor het ophalen van een paspoort, ID-kaart of een rijbewijs. Let op: dit kan alleen als u het reisdocument al hebt betaald.

Komt u met meerdere mensen documenten ophalen? Klik dan hier voor een afspraak. 

 

Tarieven 2023

 • Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder € 77,85
 • Paspoort voor minderjarigen € 58,85
 • Nederlandse identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder € 70,35
 • Nederlandse identiteitskaart voor minderjarigen € 37,95
 • Spoedtoeslag € 53,00